Un simbol al culturii româneşti, în pericol: SOS Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

Un simbol al culturii româneşti, în pericol: SOS Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

teatrul.tineretuluiPACT a luat act cu dezamăgire de situaţia regretabilă în care a ajuns una dintre instituţiile-etalon ale culturii româneşti: Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Cândva un eveniment de anvergură naţională ce reprezenta un motiv de mândrie pentru locuitorii din judeţul Neamţ, Teatrul Tineretului a ajuns acum subiectul unor speculaţii despre alocări bugetare discutabile şi obiectul unor decizii greu de înţeles.

Una dintre aceste decizii ale noii conduceri agreate de acutala coaliţie de guvernare, instalate după debarcarea domnului Liviu Timuş, este desfiinţarea secţiunii de concurs cu premii, precum şi a Regalului teatral, secţiunea cu mari spectacole oferite publicului, finanţată în ultimii doi ani (2015 si 2016) exclusiv din fonduri private.

O altă decizie controversată este şi înlocuirea siglei istorice (“Zburătorul” lui Mihai Mădescu) cu o siglă nouă, despre care presa locală susţine că s-ar fi plătit circa 80.000 lei. Sub semnul întrebării stau şi alte cheltuieli prevăzute în bugetul pentru ediţia din acest an al Festivalului Teatrului Tineretului, precum 100.000 lei pentru transport decor şi persoane sau 11.000 lei pentru “design şi promovare website”.

În acest context, PACT adresează doamnei directoare a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, Gianina Cărbunariu, precum şi domnului Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, instituţia sub a cărei autoritate funcţionează Teatrul Tineretului, următoarele întrebări:

1. Care era urgenţa “reinventării Teatrului Tineretului” şi a renunţării la vechea siglă?

2. Care a fost preţul plătit pentru noua indentitate vizuală a Teatrului Tineretului?

3. Cum pot fi justificate sumele de 100.000 lei pentru transportul persoanelor şi al decorurilor, respectiv 11.000 lei pentru “design şi promovare website”?

4. Care este motivul pentru care au fost desfiinţate secţiunea concursului cu premii şi cea a Regalului teatral?

Pentru PACT,  prestigiul dobândit în decursul a 50 de ani de o instituţie de cultură de talia Teatrului Tineretului trebuie să se situeze deasupra oricăror interese politice vremelnice. 

Sursa foto: http://viziteazapiatraneamt.ro/ 

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.