Transparența nu este un moft, ci un drept constituțional

Transparența nu este un moft, ci un drept constituțional

IMG_7200.jpg

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) atrage atenția asupra nevoii fundamentale de transparentizare a tuturor voturilor din Parlament. În lumina evenimentelor din ultimii ani, PACT constată cu îngrijorare că senatorii și deputații români folosesc imunitatea parlamentară abuziv, ca un scut împotriva actului de justiție. Observăm cum aceștia se ascund de cetățenii pe care ar trebui să-i reprezinte atunci când votează în cazul permiterii reținerii și/sau arestării colegilor acuzați de grave fapte de corupție.

Aceste abateri de la normele unei democrații funcționale pot fi oprite printr-o soluție foarte simplă: transparentizarea deplină a votului. Mai mult, PACT consideră că trebuie permis accesul presei în cazul tuturor ședințelor în care se votează ridicarea imunității parlamentarilor.

Constituția României este cât se poate de clară în privința acestui aspect:
Art. 68 
(1) Ședințele celor două camere sunt publice. 
Acest articol permite așadar filmarea și chiar transmisia în direct a ședințelor celor două camere. 
(2) Camerele pot hotărî ca anumite ședințe să fie secrete
Art. 31 
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.

Prin acest articol, cetățenii care consideră că este în interesul lor să știe dacă deputatul și/sau senatorul care-i reprezintă a votat pentru/împotriva cererii de reținere sau arestare a unui alt deputat/senator acuzat de fapte de corupție au dreptul constituțional să aibă acces la aceste informații. Cu toate acestea, regulamentul Camerei Deputatilor și Regulamentul Senatului le dă dreptul parlamentarilor să voteze secret în mai multe cazuri precum motiuni de cenzura, învestirea Guvernului, decizii referitoare la ridicarea imunității parlamentare oricând se decide în acest sens, la cererea președintelui de ședință sau a unui grup parlamentar. Faptul că un regulament contravine spiritului Constituției României reprezintă o anomalie care trebuie remediată.

(2) Autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes personal.

Faptul ca autoritățile publice sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra problemelor de interes național nu poate fi interpretat altfel - îngrădirea dreptului la informarea corectă a cetățenilor prin interzicerea accesului presei și a filmării ședințelor în sală (inclusiv cele unde se votează pentru ridicarea imunității) pentru a informa publicul este profund ilegal și anticonstituțional.

Parlamentarii speculează astfel această anomalie legislativă, care le permite să aleagă ce sedințe sunt secrete și ce voturi sunt secrete. PACT consideră că este nevoie de o lege care reglementează foarte clar condițiile unui vot secret, menținând această procedură doar în cazurile excepționale (precum votul asupra unui aspect ce ține de securitatea națională). PACT susține toate inițiativele cetățenești care promovează transparentizarea activității Parlamentului, precum i74 – “Parlament pentru cetățeni” și va continua să promoveze astfel de măsuri inclusiv prin instrumente politice.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.