SOS cercetarea românească! Elita academică din diaspora, victima politizării PSD
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită explicaţii publice Ministerului Cercetării şi Inovării privind recentele numiri de la vârful cercetării româneşti. Astfel, deşi doar cu doar câteva luni în urmă fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării Mircea Dumitru a aprobat noua componenţă a patru dintre cele mai importante instituţii din acest domeniu (CNECSDTI, CNCS, CCCDI şi CNTTI), actualul ministru Şerban Valeca a decis noi modificări în structura acestora.
În urma acestei decizii, au fost daţi afară toţi cercetătorii români din universităţi străine şi din marile universităţi româneşti. În locul acestora au fost numite persoane cu realizări academice discutabile sau cu probleme penale, care au însă calitatea de a fi membri sau apropiaţi ai PSD. Cercetarea românească devine astfel ultima victimă a politizării excesive în dauna meritocraţiei promovate de PSD de la câştigarea alegerilor.
Astfel, au fost daţi afară cercetătorii Ghiauș Cristian-Mugurel - Institut National des Sciences Appliquees de Lyon (INSA Lyon), Manea Vlad Constantin - Centro de Geociencias, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Popescu Ioana-Ileana - UNESCO-IHE Institute for Water Education, Olanda, Stamate Eugen - Technical University of Denmark, Ovidiu Cristian Andronesi (Harvard Medical School, Boston), Cristian Dogaru (University Campus Suffolk) şi Michael Metzeltin (Universitatea Viena).
În locul acestora au fost numite persoane precum Irinel Popescu, urmărit penal de DNA, Cristian Doicin, consilier PSD la Primăria Bucureşti sau Andrei Vrânceanu, lider sindical. De remarcat şi că marile universităţi ale ţării dau puţini membri ai acestor instituţii, pe când universităţi din ultima categorie valorică dau un număr considerabil de membri: cea mai mare universitate din România, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj are un membru, pe când Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava sau Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi au câte patru membri.
PACT este o platformă politică fondată de tineri absolvenţi români ai unor universităţi prestigioase din străinătate ce are în centrul preocupărilor sale valorificarea potenţialului diasporei româneşti şi refomarea profundă a educaţiei româneşti. În opinia noastră, România are enorm de câştigat de pe urma celor care o reprezintă cu cinste în marile centre universitare ale lumii, atât prin preluarea unor bune practici care pot readuce cercetarea românească la standardele internaţionale, cât şi din punct de vedere al imaginii, aceştia fiind veritabili ambasadori ai ţării noastre. Eliminarea cercetărilor români din străinătate din aceste instituţii este o pierdere uriaşă pentru educaţia din România şi un semnal de ruptură pentru diaspora românească.
În actualul context european în care în ţări vecine precum Ungaria libertatea academică este pusă în pericol din motive politice, pentru promovarea unui mesaj naţionalist şi inventarea unor duşmani fictivi, acţiuni precum cea a Ministerului Cercetării şi Inovării sunt extrem de îngrijorătoare şi aduc prejudicii grave atât calităţii sistemului de educaţie românesc, cât şi imaginii ţării noastre în lume.
Astfel, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor solicită explicaţii publice din partea Ministerului Cercetării şi Inovării privind motivele eliminării cercetătorilor români de la universităţile din străinătate, dar şi comunicarea criteriilor în baza cărora au fost numiţi noii membri ai celor patru instituţii.
Sursă foto: ANCS
Fii primul care comentează
Intră cu