Scrisoare deschisă PACT: Drept la supraviețuire
Domnule Președinte Klaus Iohannis,
Domnule Prim-Ministru Dacian Cioloș,
Domnule Ministru Achimaș Cadariu,
Agenda publică din România este încărcată de multe evenimente în aceste zile. Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) constată cu îngrijorare și tristețe că instituțiile publice, reprezentanții mass-media și publicul larg nu acordă atenția cuvenită tragediei bebelușilor cu sindrom hemolitic-uremic. Nu putem să trecem cu vederea o nouă dramă care ne arată dimensiunile dezastrului din sistemul medical românesc, în condițiile în care medicii români fac eforturi supraomenești pentru a salva vieți în fiecare zi.
Este inadmisibil și rușinos ca în România de azi să se dezbată mai mult o sentință judecătorească definitivă și efectele ei decât situația bebelușilor care mor fără a li se garanta dreptul fundamental constituțional la ocrotirea sănătății (Art. 34). Trei copii nevinovați, care aveau toată viața lor înainte, au murit în ultimele zile. Peste 40 de copii cu infecții digestive sunt internați în Argeș. În România mortalitatea infantilă este încă de trei ori mai mare decât media UE. Asta înseamnă că aproape 2000 de bebeluși mor în țara noastră în fiecare an înainte de a împlini un an.
PACT face un apel către toți factorii de decizie să analizeze de urgență situația actuală din sistemul de sănătate, cu precădere în ceea ce privește îngrijirea mamelor și copiilor, și să intervină prin măsuri concrete pe termen scurt și mediu:
1) Depolitizarea imediată și profesionalizarea Direcțiilor de Sănătate Publică din întreaga țară. Toate aceste unități trebuie să treacă printr-un proces de audit riguros, iar conducerile să fie numite într-un mod transparent și obiectiv.
2) Creșterea numărului de epidemiologi în sistem prin stimularea celor care aleg această specialitate. Capacitatea României de a răspunde unor astfel de crize este un element vital al securității noastre naționale.
3) Definirea și adoptarea de urgență a unor ghiduri și protocoale clare pentru gestiunea unor astfel de situații de criză, cu termene precise, raportări în timp real și sancțiuni drastice în cazul abaterilor, pentru responsabilizarea tuturor părților implicate. Este inadmisibil ca factorii abilitați să afle despre un asemenea caz din presă.
Pe termen lung, considerăm că se impun cel puțin următoarele măsuri:
4) Demararea unui program național de educație sanitară a pacienților, inclusiv prin sprijinul medicilor de familie (în dispensare și cu ocazia vizitelor la domiciliu) și a cadrelor didactice (în școli).
5) Demararea unui program național de igienizare a spitalelor din întreaga țară și creșterea numărului de infirmiere, ambele măsuri fiind necesare pentru reducerea accelerată a infecțiilor intraspitalicești. În plus, trebuie aplicate sancțiuni drastice asupra directorilor de spitale care, încălcând legile în vigoare, nu raportează numărul real de cazuri de infecții intraspitalicești din unitățile pe care le administrează.
6) Creşterea bugetului sănătăţii gradual până la 6% din PIB, comparativ cu media europeană de 8,5%, pentru a asigura accesul pacienţilor români, fie ei copii şi mame, la îngrijiri medicale de calitate, medicamente si tratamente inovatoare.
În final, în spiritul transparenței și al informării adecvate a cetățeanului, vă adresăm următoarele întrebări punctuale, solicitând identificarea rapidă a unor soluții concrete:
- Câți medici epidemiologi sunt în România ca număr absolut și raportat la cap de locuitor? Pe ce loc suntem în UE? Spre exemply în sectorul 1 al capitalei, la o populație de aproximativ 200.000 de locuitori, câți medici epidemiologi există astăzi?
- Câți medici igieniști există în România astăzi? Câți ar trebui să fie conform analizelor de specialitate, dacă astfel de analize există?
- Câți medici de laborator există în România astăzi? Este adevărat că nu există niciun medic de laborator de gardă de noapte la Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecto-contagioase din țară?
- Câte aparate pentru dializă pentru bebeluși există la nivelul țării? Ce s-ar întâmpla în cazul unei situații în care numărul bebelușilor care au nevoie de dializă pentru a supraviețui depășește numărul aparatelor?
Domnule Președinte, Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru,
Acestea sunt problemele reale și grave ale cetățenilor de rând. Avem deplina convingere că toți decidenții din România, de la toate nivelurile, trebuie să își asume rolul de a reprezenta cu integritate interesele cetățenilor. Soluțiile propuse mai sus – și altele, la fel de necesare – sunt de bun simț. Ele depind doar de proverbiala voință politică.
PACT pune la dispoziția factorilor de decizie echipele sale de experți pentru definirea și aplicarea unui program de măsuri imediate. Situații de genul celei din Argeș nu trebuie să se mai repete niciodată în România. Acest angajament trebuie asumat de către noi toți: decidenți, medici, părinți. Fără investiții masive în domeniile vitale pentru șansele generațiilor următoare – cu precădere educația și sănătatea – România nu poate avea un viitor mai bun. Facem un apel către toți formatorii de opinie să aducă în atenția publicului larg, cu responsabilitate și seriozitate, problemele cu adevărat importante ale României de astăzi pentru a identifica împreună cu cetățenii soluții optime la aceste provocări.
***
PACT este o platformă de centru, care își asumă misiunea de a reda România cetățenilor ei pentru a construi împreună o țară în 3D: democratică, dezvoltată și demnă. România democratică înseamnă instituții funcționale, independente și reprezentative. România dezvoltată înseamnă oportunități, prosperitate și un trai decent pentru toți cetățenii. România demnă înseamnă o comunitate puternică și unită acasă, în Europa și în lume.
PACT reunește „tinerii” – nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa pentru împlinirea acestui ideal.
***
Pentru detalii referitoare la PACT și activitățile noastre, vă rămânem la dispoziție prin:
Alin Iliescu, Biroul de presă PACT
Fii primul care comentează
Intră cu