Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă

Domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României,                          

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului,

Domnului Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor,

Domnului Sorin Grindeanu, Prim-ministrul României,

Domnului Radu Mihai Mihail, Senator

Domnului Viorel-Riceard Badea, Senator

Domnului Nicolae Daniel Popescu, Deputat

Domnului Mihai Voicu, Deputat

Domnului Doru Petrişor Coliu, Deputat

Domnului Constantin Codreanu, Deputat

 

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) îşi manifestă susţinerea faţă de demersul de contestare a modificării sistemului electoral din Republica Moldova iniţiat de peste 20 de organizaţii civice şi dezaprobă total modalitatea de adoptare a acestor proiecte de către Parlamentul de la Chişinău, prin încălcarea legii şi subminarea principiilor democratice. 

În data de 4 mai 2017, mai mulţi parlamentari ai PD, PSRM şi PPEM au susținut includerea pe agenda suplimentară a ședinței Parlamentului a două proiecte ce introduc modificări cruciale în sistemul electoral din Republica Moldova: proiectul de lege nr. 60/2017, promovat de Partidului Democrat, care propune alegerea celor 101 deputaţi în circumscipţii uninominale (în sistem uninominal) și proiectul nr. 123/2017, promovat de Partidul Socialiștilor, care prevede introducerea sistemului mixt (50% pe liste de partid şi 50% potrivit sistemului uninominal). Parlamentul a votat adoptarea celor două proiecte în primă lectură şi a decis comasarea acestora, proiectul PSRM privind sistemul mixt fiind luat drept bază.

Menţionăm că procedura de adoptare priectelor de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost profund ilegală, amintind de modalitatea prin care Guvernul României a adoptat Ordonanţa 13: fără avizele cerute de lege, la finalul unei şedinţe de Guvern. Similar, niciunul din proiectele ce vizau schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova nu figura pe agenda Parlamentului şi niciunul dintre proiecte nu a fost însoțit de avizele Guvernului sau de avizele comisiilor parlamentare - cerinţe obligatorii conform legii. Ulterior, preşedintele Parlamentului a oferit o oră Comisiei juridice, de numiri și imunități pentru a analiza proiectul nr. 123.

Totodată, adoptarea acestor proiecte de lege a avut loc înaintea vizitei reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, care au fost invitaţi chiar de preşedintele Parlamentului şi de fostul preşedinte al Partidului Socialiştilor pentru a elabora un punct de vedere pe marginea celor două proiecte. Precizăm că după adoptarea proiectelor în prima lectură, acestea nu mai pot fi modificate conceptual, chiar dacă aceste modificări sunt recomandate de către Comisia de la Veneţia.

În opinia noastră, schimbarea sistemului electoral este un tertip politic pentru limitarea accesului noilor forţe politice la competiţia electorală şi nu are niciun fel de susţinere populară. Acţiunea din Parlamentul Republicii Moldova reprezintă o lovitură dată statului de drept din Republica Moldova şi a parcursului său euro-atlantic.

Pe această cale solicităm factorilor de decizie din România, în frunte cu Preşedintele ţării, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi Primul-ministru să elaboreze un punct de vedere comun privind situaţia din Republica Moldova,  a cărei democraţie fragilă se află într-un pericol iminent. Una dintre soluţiile pe care Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor le propune factorilor de decizie din ţara noastră este să ia în calcul posibilitatea blocării oricărui ajutor financiar oferit de către România în cazul în care sistemul electoral din Republica Moldova va fi schimbat prin abuz. Totodată, facem apel către parlamentarii români care reprezintă diaspora să-şi îndrepte atenţia către cetăţenii români din Republica Moldova şi să prezinte deschis pericolele unei astfel de legi. Nu putem permite ca, în pragul centenarului Marii Uniri, ce va fi sărbătorit în anul 2018, fraţii noştri de peste Prut să devină prizonierii unui “stat capturat.”

Este de datoria României de a acţiona în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, mulţi dintre ei fiind şi cetăţeni români.

 

Cu consideraţie,

Sebastian Burduja
Preşedinte PACT

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.