Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă

pactDomnului Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Doamnei Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE

Domnului Daniel Constantin, copreşedinte ALDE

Domnului Traian Băsescu, președinte PMP

Domnului Nicuşor Dan, preşedinte USR

Domnului Kelemen Hunor, preşedinte UDMR

 

Într-un context internaţional tot mai tensionat,  în care discursul politic se radicalizează, iar instabilitatea este tot mai crescută, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) face acest apel public la raţiune, calm şi deschidere. Chemăm liderii tuturor partidelor politice parlamentare, alături de alți vectori de influență din societatea civilă și din mediul privat, să semneze un acord public prin care să-și exprime fără rezerve angajamentul continuu față de apartenența României la NATO, UE și valorile unei democrații europene. În urmă cu 22 de ani, direcţia europeană a României era stabilită tot printr-un consens al tuturor partidelor politice parlamentare, prin semnarea Declaraţiei de la Snagov. Astăzi, pentru apărarea şi menţinerea acestei direcţii este nevoie de un nou pact între forţele politice. 

Mobilizarea fără precedent a sutelor de mii de cetăţeni care au protestat pentru un set de valori comune a făcut ca România să devină un exemplu pentru întreaga lume. Ţara noastră a devenit atât un model atât în ceea ce priveşte implicarea civică, cât şi prin afirmarea ataşamentului fără echivoc faţă de valorile europene și euro-atlantice. Într-o perioadă în care construcţia comună europeană este greu încercată de ascensiunea tot mai mai pronunţată mişcărilor populiste, toţi cei cred în continuare într-o Europă unită și puternică privesc cu speranţă şi încredere spre România. Asistăm din partea cetățenilor României la o lecţie de maturitate politică care demonstrează întregii lumi că țara noastră este cu adevărat un stat democratic, iar cetăţenii înţeleg şi apreciază acest privilegiu câştigat cu uriaşe sacrificii. Deşi este unul dintre cele mai noi state membre, iar cetăţenii săi trăiesc în mare parte în condiţii mult inferioare celor din alte state membre UE, România a arătat că a înţeles miza şi rolul proiectului european.

 

În ciuda unei stări de conflict aproape permanente între partidele din coaliţia de guvernare şi cele de opoziţie, unul dintre puţinele elemente de consens ale tuturor forţelor politice din România este – sau a fost, până de curând – orientarea pro-europeană şi pro-atlantică a politicii externe. Prin votul lor, românii au respins categoric toate tentativele de deturnare a acestei direcţii către Est, dar şi toate formele de discurs politic ultra-naţionalist sau xenofob. Dezbaterea stă la baza demcoraţiei, însă în ceea ce priveşte politica externă, deşi viziunea de înfăptuire poate să varieze, orientarea tuturor partidelor responsabile din România trebuie să rămână aceeaşi: reafirmarea ataşamentului faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi din NATO.

 

În acest context, ne exprimăm îngrijorarea profundă și dezamăgirea faţă de recentele luări de poziţie ale unor demnitari români, referitoare la partenerii României. Remarcăm cu regret că există în prezent în spaţiul public un discurs tot mai agresiv faţă de partenerii noştri occidentali. Acesta este întreţinut şi prin repetatele atacuri ale unor lideri politici la adresa companiilor străine din ţara noastră. Considerăm că încurajarea acestui discurs constituie un precedent extrem de periculos pentru România, ce trebuie combătut şi nicidecum încurajat de către demnitarii statului român.

 

În acest sens, pentru a elimina speculaţii nedorite şi a tempera excesele unui astfel de discurs periculos pentru viitorul României, PACT propune o reafirmare publică a orientării euroatlantice şi europene a politicii externe românești. Astfel, PACT solicită de urgență o declaraţie comună a liderilor partidelor parlamentare pentru a reafirma angajamentul României faţă de NATO și UE. România poate merge înainte doar privind către Vest.

 

Sebastian Burduja

Preşedinte PACT

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.