Sclavia modernă – o realitate cruntă a României secolului XXI

Sclavia modernă – o realitate cruntă a României secolului XXI

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor consideră extrem de îngrijorătoare dezvăluirile recente care au scos la lumină imaginea sclaviei moderne din secolul 21. Cazul din Berevoești (județul Argeș) este și mai grav dacă se ține cont de numărul mare de persoane care puteau vedea ce se întâmplă de ani de zile, dar totuși au ales să nu facă nimic până la descinderea forțelor de ordine în cursul zilei de miercuri. Astfel de cazuri nu ar fi fost posibile fără nepăsarea celor care locuiau în apropiere.

PACT susţine că o posibilă soluție de combatere a viitoarelor astfel de cazuri ar putea fi introducerea unor stimulente pentru cei care fac denunțuri, care ulterior se dovedesc a fi adevărate. Este necesară de asemenea protejarea celor care fac aceste denunţuri.Aceasta acțiune ar putea da rezultate pozitive din moment ce grupurile de crima organizată sunt recunoscute pentru cumpărarea tăcerii celor din proximitate, o strategie eficientă în special în zone defavorizate. Campaniile mai vizibile de conștientizare în media ar putea avea un efect pozitiv, de asemenea. Nu în ultimul rând, este absolut necesar ca fiecare persoană să realizeze că tăcerea nu va fi niciodată o soluţie.

Traficul de persoane poate lua mai multe forme: exploatare sexuală, muncă silnică, servitudine domestică, cerșit forțat, activități criminale, trafic de organe, fraudă de beneficii și altele (cununii forțate, adopții ilegale, vânzări de copii, șamd).

Problema traficului de persoane în toate formele sale este foarte gravă în România, mai ales raportată la mediile europene. În anul 2010 România conducea clasamentul european pentru numărul de victime care erau forțate să execute muncă silnică precum victimele din Berevoești, ajungând la un total de 503 de victime.

În anul 2012, dintre toate țările Uniunii Europene doar 3 au avut mai mult de 5 victime ale traficului de persoane înregistrate la 100,000 de locuitori – Olanda (10.2), Bulgaria (7.9) și România (5.2). Per total, în perioada 2010-2012 au fost înregistrate în România 3230 de cazuri de trafic de persoane care vizau victime de cetățenie română, față de 1698 de cazuri ce vizau victime de cetățenie bulgară în Bulgaria și 1079 de victime olandeze în Olanda.

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor solicită trimiterea Corpului de Control a Prim-Ministrului la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru desfășurarea unei anchete ample care să stabilească de ce a fost nevoie să treacă 8 ani de zile pentru o reacție din partea autorităților.

În același timp, PACT solicită o anchetă internă paralelă desfăşurată de către Ministerul Afacerilor Interne și care să vizeze aceeași agenție pentru identificarea cauzelor care au provocat o astfel de crimă timp de 8 ani. O investigație a lui Florin Bogdan Proca (primarul comunei Berevoești) și a fostului primar (Gigi Fănel Proca, care este deja cercetat pentru fals și complicitate la înșelăciune) este de asemenea necesară din moment ce aceste crime au avut loc în jurisdicția lor.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.