România, țara legilor neaplicate: traseiștii sunt bine-mersi și acum ne cer votul din nou

România, țara legilor neaplicate: traseiștii sunt bine-mersi și acum ne cer votul din nou

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este profund revoltată de neaplicarea deciziei Curții Constituționale în cazul OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali. Într-o democrație autentică în care statul de drept se respectă, cei peste 5.000 de primari, consilieri locali și consilieri județeni care au migrat între partide în pragul alegerilor prezidențiale din 2014 și-ar fi pierdut de mult mandatul în urma decizei CCR. Realitatea românească sfidează însă din nou legea și bunul simț.

Articolul 15 alin. (2) lit. g1) din legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali precizează că mandatul de primar încetează atunci când își pierde prin demisie calitatea de membru al partidului pe a cărei listă a fost ales. Mai exact, atunci când acești primari au ales să se alăture unei noi formațiuni politice din diverse motive, calitatea lor de membru al partidului politic din care făceau parte se pierdea de drept. 

Legea nr. 393/2004 art. 15 alin. (2):

Calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte al consiliului judeţean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: g1) pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a carei lista a fost ales.

În cazul consilierilor județeni și locali, legea spune la fel.

Legea nr. 393/2004 art. 9 alin. (2)

Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: h1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a carei lista a fost ales.

În momentul în care 552 de primari au schimbat partidul și legea prin care și-au motivat acțiunile a fost declarată neconstituțională, prefecții județelor respective aveau datoria să emită ordine prin care constatau încetarea mandatelor primarilor respectivi, potrivit art. 16 alin. (10).

Legea nr. 393/2004 art. 16 alin. (10) lit. g1):

În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constata încetarea mandatului primarului.

Legea în vigoare a fost, așadar, „suspendată” pentru 45 de zile, o situație nemaiîntâlnită în Uniunea Europeană, după care această „abatere” a fost declarată neconstituțională în data de 17 decembrie 2014. De atunci, subiectul a fost îngropat. Declarația Președintelui Curții Constituționale ilustrează foarte bine problema: “Asta a fost, pentru că au încălcat legea care nu putea fi suspendată, dar dacă nimeni nu a făcut nimic”. Deci legea a fost încălcată, nimeni nu a făcut (și nu face) în continuare nimic, și nimeni nu pare că va fi tras la răspundere, inclusiv principalii beneficiari ai legii.

„Ce ne putem aștepta de la acești 552 de primari traseiști? Că vor organiza într-un mod corect această rundă de alegeri, când în ultima bătălie electorală și-au arătat disprețul față de statul de drept? Când din 2014 au rămas în funcții chiar dacă legea nu le permite și acum îndrăznesc să ne ceară din nou votul și încrederea? E mai mult decât lipsă de bun simț. Este convingerea lor că nimeni nu va fi tras la răspundere, chiar daca legea a fost și este în continuare încălcată. Românii au ocazia chiar la alegerile de pe 5 iunie să sancționeze aceste abuzuri și să le arate tuturor politicienilor care se cred mai presus de lege că puterea lor este în mâinile cetățenilor,” a declarat Sebastian Burduja, Președinte PACT.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.