România are nevoie urgentă de un Guvern CREDIBIL. PACT solicită demisia Guvernului Grindeanu

România are nevoie urgentă de un Guvern CREDIBIL. PACT solicită demisia Guvernului Grindeanu

banner.protestÎn aceste zile, în România au avut loc cele mai ample proteste de după Revoluția din 1989. PACT a susținut manifestațiile prin toţi membrii săi, care s-au alăturat sutelor de mii de români din București, Oradea, Piatra Neamţ, Paris, Londra, Frankfurt sau Washington care şi-au exprimat în modul cel mai pașnic cu putință dezacordul faţă Ordonanţa de Urgenţă care modifică Codurile Penale.

 

Simpla abrogare a OUG privind modificarea Codurilor Penale este necesară dar deloc suficientă pentru a rezolva profunda criză actuală. OUG 13/2017 nu este singura „eroare” impardonabilă a acestui cabinet. Deosebit de nocivă pentru România este și OUG 9/2017, care a eliminat orice plafon pentru creditele de angajament, dând practic autorităților locale un card de credit nelimitat. Aceștia pot contracta proiecte multi-anuale fără nicio acoperire în bugetul propriu, ceea ce va duce la acumularea de datorii și creșterea costurilor asociate împrumuturilor statului pe piața internă și externă. Este doar un nou exemplu al incompetenței și iresponsabilității actualului Guvern, complet decredibilizat atât în rândul populației (inclusiv în rândul votanților și membrilor PSD), cât şi în rândul partenerilor externi ai României.

Singura soluție morală pentru rezolvarea acestei crize este demisia cabinetului Grindeanu, care şi-a asumat în repetate rânduri această ordonanță de urgență și celelalte măsuri controversate din ultima perioadă. PACT nu contestă legitimitatea coaliției PSD-ALDE de a forma Guvernul, întrucât aceasta este câștigată în urma votului liber exprimat din 11 decembrie. Ne exprimăm convingerea că atât PSD, cât și ALDE au suficiente resurse umane în rândul membrilor lor pentru a prezenta României un nou Guvern, competent și credibil pe plan intern și extern. Partidele de la guvernare au posibilitatea să dea un semnal fără echivoc pentru înnoirea clasei politice românești, pentru restabilirea coeziunii între toți cetățenii și pentru promovarea meritocrației reale, nu a oamenilor împinși de interese și legături personale.

 

„Protestele din toată ţara nu constituie doar o manifestare de dezaprobare faţă de un abuz al Guvernului României, ci mult mai mult decât atât. Asistăm în aceste zile la o renaștere a spiritului civic al românilor, care s-au solidarizat nu pentru revendicări materiale, ci pentru a apăra principii și valori. Este o oportunitate pentru ca toate forțele politice, alături de societatea civilă, să găsească soluții pentru prevenirea unor astfel de situații pe viitor, pe cale instituţională. Actuala situație creată de Guvernul României a fost posibilă din cauza unui instrument de care toate Executivele din ultimii 27 de ani au abuzat: ordonanțele de urgență. Am văzut timp de 27 de ani ce merge și ce nu merge în democrația românească. Este momentul ca toate forțele civice și politice să se așeze la aceeași masă și să agreeze un proiect de modificare a Constituției României. Se poate renunța complet la posibilitatea guvernului de a emite ordonanțe de urgență, prevăzută în articolul 115. Parlamentul trebuie să legifereze, executivul trebuie să execute, iar principiul separației puterilor în stat trebuie să fie sacru în orice democrație funcțională”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT.

Sursa foto: Agerpres

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.