Restauraţia clientelismului: Senatul a votat pentru Secureanu şi împotriva reformei din Sănătate

Restauraţia clientelismului: Senatul a votat pentru Secureanu şi împotriva reformei din Sănătate

sanatatePACT condamnă ferm votul din Senat de astăzi, 17 ianuarie, prin care o majoritate formată din parlamentari PSD, ALDE şi PMP au votat respingerea OUG care interzicea managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partidele politice.

Prin votul de azi, începutul de reformă iniţiat de Guvernul Dacian Cioloş a fost practic şters cu buretele. Parlamentarii PSD, ALDE şi PMP au arătat că scopul lor este păstrarea încrengăturii de interese corupte din domeniul sanitar şi nu o adevărată reformă în interesul cetăţeanului.

Astfel, majoritatea din Senat a permis managerilor din spitale să fie în conducerea partidelor politice sau a companiilor private, să-şi promoveze rudele pe poziţii de conducere în cadrul spitalului respectiv, să fie selectaţi doar dintre medicii primari şi cadrele universitare în toate spitalele clinice (astfel, un absolvent de management sanitar al oricărei universităţi de prestigiu din SUA sau Europa nu poate ocupa funcţia de manager de spital), să primească finanţări pentru de la furnizori ai spitalului şi să numească şefii de secţie sau de laborator fără concurs, la recomandarea universităţii.

 

Pentru majoritatea PSD-ALDE, menţinerea la conducerea spitalelor a managerilor tip Secureanu este prioritară, asta şi în contextul unei complicităţi tacite a unei părţi a Opoziţiei, care fie au votat cot la cot cu Puterea, cazul PMP (4 voturi pentru, 2 împotriva, 2 absenţi) sau PNL (1 vot pentru, 15 împotrivă, 14 absenţe), fie au absentat, cazul USR (5 senatori absenţi, dintr-un total de 13). Menţionăm că dacă toţi parlamentarii Opoziţiei ar fi fost prezenţi şi ar fi votat împotrivă, OUG nu ar fi fost respinsă.

PACT face apel la toţi deputaţii Opoziţiei să fie responsabili şi să fie prezenţi la votul din Camera Deputaţilor, care va fi camera decizională, pentru a vota împotriva politizării sistemului sanitar şi pentru sănătatea pacienţilor din România. În caz contrar, PACT este pregătit să protesteze public împotriva acestei decizii.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.