Reabilitarea patrimoniului cultural

Reabilitarea patrimoniului cultural

Identificarea și inventarierea imobilelor clasate ca monumente istorice (sunt 438 de monumente catalogate în present conform ultimei Liste a Monumentelor Istorice realizate în 2010)


Evaluarea cu privire la situația reală a stării infrastructurii culturale din mediul urban, orașe mici și din mediul rural.


Realizarea unei baze de date cu privire la starea clădirilor, stabilirea proprietarilor și catalogarea situației administrative a respectivelor clădiri.


Realizarea în proporție de cel puțin 70% a cadastrului specializat al monumentelor istorice.


Inițierea unui program național de reabilitare a infrastructurii culturale din mediul rural și din orașe mici.


Elaborarea și executarea politicilor culturale de protejare a patrimoniului la nivel național și local în cadrul unui parteneriat între Guvern și sociatatea civilă. 


Inițierea unui grup de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului, un document legislativ care va proteja patrimoniul cultural în toate formele sale.


Stabilirea de planuri integrate de amenajare a teritoriului și de management a monumentelor istorice de natură să le susțină rolul de catalizator și agregator social.


Consolidarea clădirilor de patrimoniu cu risc seismic ridicat, în care funcționează instituții de cultură.


Consolidarea și modernizarea MNIR și a altor câteva instituții muzeale cu impact cultural major în viața comunității.


Construirea unei săli moderne de spectacole în București, favorizând dezvoltarea festivalurile-simbol, cum ar fi Festivalul George Enescu.


Conservarea patrimoniului BNaR și înscrierea BNaR într-o rețea a bibliotecilor digitalizate, care ar da accesibilitate cercetătorilor din întreaga lume la patrimoniul Bibliotecii Naționale din București.


Inițierea unui sistem de stimulente fiscale de natură să faciliteze și să susțină ansamblul de activități de protejare a monumentelor de către deținătorii privați.


Valorificare spaţii dezafectate care se află în administrația Ministerului Culturii, cu semnificaţie pentru comunitate.


Cartografierea și protejarea zonelor de patrimoniu cu importanţă arhitecturală aflate în arii afectate de distrugeri și demolări.


Îmbunătăţirea infrastructurii specifice pentru găzduirea unor evenimente culturale de amploare în fiecare municipiu reședință de județ.


Dezvoltarea și diversificarea ofertei specifice a muzeelor, în special prin integrarea dimensiunii participative și prin accentuarea rolului educațional și de protejare a identităților culturale pe care îl are acest tip de instituție.

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ


Contribuie cu ideile tale.

Cum evaluezi această strategie? Alege una sau mai multe dintre etichetele de mai jos și apoi detaliză din experiența ta.
Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.