Proiectul de modificare a legii incompatibilității este lipsit de integritate și trebuie respins

Proiectul de modificare a legii incompatibilității este lipsit de integritate și trebuie respins

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor atrage atenția asupra unui nou atac al Parlamentului împotriva luptei anticorupție din România. De această dată, scopul parlamentarilor este scăparea colegilor condamnați definitiv pentru incompatibilitate de interdicția ocupării altor funcții publice pe perioada pedepsei.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, alături de modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate a fost retrimisă la Comisia raportoare din Senat, dar numai după ce Comisia Juridică a Senatului a avizat favorabil modificările cu 4 zile în urmă. Proiectul a primit deja un punct de vedere negativ din partea Guvernului și avize negative din partea Consiliului Legislativ și de la Comisia pentru Administrație Publică.

 

"Practic aceasta modificare va permite categoriilor de functii alese "rotirea" pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi alesi in alte functii elective. Am explicat in cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicarii legii , al angajamentelor asumate de Romania prin MCV si nu in ultimul rand faptul ca exista o decizie a Curtii Constiutionale care valideaza aceasta prevedere legala asa cum este aplicata acum. Din pacate nici macar aceste argumente nu au convins membrii comisiei.” – Ioana Lazăr, director general al Agenției Naționale de Integritate.

 

Așadar, proiectul propus ar permite acelor persoane care au fost declarate incompatibile într-un anumit post să ocupe alte posturi publice, chiar dacă acele persoane sunt în posesia unor averi nejustificate. Singura “pedeapsă” pe care ar suferi-o cei declarați incompatibili ar fi că nu ar mai putea exercita funcția pentru care au fost declarați incompatibili timp de 3 ani, dar probabil că acest aspect nu îi va deranja prea mult atâta timp cât își petrec cei 3 ani plătiți tot din bani publici dar într-o altă instituție publică. Curtea Constituțională a luat o poziție pe această temă de asemenea în 2013, unde a menționat exact acest mecanism care ar permite eludarea cadrului legal referitor la regimul de incompatibilități.

 

"Caci, a permite o astfel de interpretare in care unei persoane constatate a fi in stare de incompatibilitate sa i se aplice rigorile legale, doar in conditiile in care aceasta ocupa si la momentul ramanerii definitive a constatarii A.N.I. aceeasi functie cu cea care a generat starea de incompatibilitate, ar pune, practic, la indemana celor vizati de Legea nr. 176/2010, un procedeu extrem de simplu de ocolire a legii si mai ales de sustragere de la aplicabilitatea sanctiunilor instituite de aceasta, in sensul ca, prin realizarea unei rotiri periodice a functiilor elective in intervalul de timp necesar parcurgerii intregii proceduri prevazute de lege pentru constatarea starii de incompatibilitate (si care de cele mai multe ori este destul de indelungat, incluzand si etapa procedurilor desfasurate in fata instantelor de judecata), subiectii de drept vizati de regimul juridic al incompatibilitatilor pot obtine, cu destul de multa usurinta, o eludare a cadrului legal referitor la acest regim". – poziție a Curții Constituționale în 2013.

 

Respectarea cerințelor din raportul MCV și continuarea în forță a luptei anticorupție la toate nivelurile rămân mai relevante ca niciodată în ziua de azi, din moment ce corupția rămâne în continuare un atac la siguranță națională. Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor consideră că un astfel de proiect de lege care ar permite eludarea cadrului legislativ din regimul incompatibilităților trebuie respins. De asemenea, PACT le solicită parlamentarilor să nu susțină niciun proiect scris cu dedicație pentru scăparea foștilor sau actualilor colegi de problemele cu legea.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.