Poziția PACT față de alegerea primarilor în două tururi

Poziția PACT față de alegerea primarilor în două tururi

 alegeri-vot-votare-3.pngPACT își declară susținerea necondiționată a votului în două tururi. Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor promovează aplicarea acestui sistem nu doar pentru Primării, ci și la alegerea președintelui Consiliului Județean și la alegerile parlamentare, într-o formulă uninominală. Sistemul de vot în două tururi este un instrument care facilitează însănătoșirea clasei politice, prin asigurarea unei reprezentativități mai mari și dând unor forțe noi șansa să se exprime în turul doi. Este demonstrat în întreaga lume că partidele aflate la putere și oamenii deja în funcție pleacă cu un avans semnificativ în alegeri.

Poziția PACT față de Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale

În ceea ce privește Hotărârea de Guvern nr 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a luat o poziție clară și consideră că decizia Executivului este una salutară și se află în acord cu cadrul legal.

Potrivit art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, data alegerilor locale se stabilește prin hotărâre de Guvern și statuează faptul că aceasta trebuie dată cu cel puțin 75 de zile înainte de ziua alegerilor.

Art. 10 alin. (1) Data alegerilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

În data de 10.02.2016 a fost emisă hotărârea de Guvern nr. 51 prin care s-a stabilit data alegerilor în ziua de 5 iunie 2016 și care prevede că în 22 martie 2016 aceasta intră în vigoare. Astfel, hotărârea a fost data cu 117 zile înainte de ziua alegerilor, dar intră în vigoare cu 75 de zile înainte de aceasta. Hotărârea nu încalcă prevederile tezei a doua a art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015.

Având în vedere contextul anului electoral 2016, în special pus pe seama evenimentului din noiembrie 2015, se preconizează o prezență mare la vot și, de asemenea, din partea societății civile, o organizare politică pentru participarea la alegeri. Din acest raționament, o hotărâre „grăbită” din partea Guvernului se justifică în condițiile în care alegerile locale se vor desfășura într-o lună de vară, iar majoritatea oamenilor își programează concediile pentru acea perioadă.

Hotărârea emisă de Guvern nu poate produce efecte juridice decât de la data de 22 martie 2016, iar atacarea acesteia în contencios administrativ ar putea fi admisă de instanță în condițiile în care, așa cum prevede Legea nr. 554/2004 contenciosului administrativ, actul administrativ naște, modifică sau stinge raporturi juridice, iar prin acesta este vătămat un drept sau interes legitim. Ori, în cazul de față, Hotărârea nu a produs efecte juridice și, de asemenea, prin aceasta nu se vatămă un drept sau un interes legitim, fiind posibilă revocarea acesteia înainte de intrarea în vigoare, motiv pentru care instanța de contencios administrativ nu ar putea admite o astfel de cerere.

În privința demersului făcut de PNL pentru atacarea hotărârii în contencios administrativ, trebuie să reamintim că Legea nr. 115/2015 a fost aprobată în Parlamentul României în data de 19 mai 2015, iar parlamentarii PNL aveau posibilitatea ca, la acea dată, să prevadă două tururi prin lege încă de la elaborarea ei.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.