Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT): Autoritățile locale nu respectă legea privind spaţiile verzi

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT): Autoritățile locale nu respectă legea privind spaţiile verzi

Parc-spatii-verzi.jpg

PACT atrage atenţia autorităţilor și opiniei publice asupra unui fenomen îngrijorător la nivelul municipiului Bucureşti şi întregii ţări: legea privind cotele obligatorii de suprafeţe de spaţiu verde este încălcată de ani de zile, fără niciun fel de plan pentru îndreptarea situației actuale.


Potrivit OUG 114/2007, „autoritățile administrației publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013”. Totodată, se precizează că „autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a întocmi […] un program în care vor fi evidenţiate etapele de realizare a obligaţiei prevăzute la alin. (1), cu indicarea termenelor intermediare propuse.”

În prezent, potrivit datelor puse la dispoziţie de Primăria Generală a Bucureştiului, ca exemplu, suprafața de spaţiu verde este de 23,21 mp/locuitor, ceea ce înseamnă o nerespectare a obligaţiei impusă prin lege, precum şi un pericol la adresa sănătăţii locuitorilor săi. Mai mult, din momentul intrării în vigoare a legii, suprafaţa de spaţiu verde a fost în continuă scădere: de la doar 24,72 mp/locuitor în anul 2010 la 23,21 mp/locuitor în prezent, față de ținta de 26 mp/locuitor asumată pentru finalul anului 2013. Spre comparație, Ljublijana are media de 542 mp/locuitor, iar Viena – aproximativ 100 mp/locuitor.

PACT solicită tuturor autorităților locale să dispună în regim de urgenţă măsurile necesare pentru a mări suprafaţa de spaţiu verde şi de a respecta obligaţia impusă prin lege, oriunde este cazul. Facem totodată un apel către Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să raporteze pentru toate localitățile urbane din țară datele privitoare la suprafața spațiilor verzi disponibile și tintele asumate, într-un mod accesibil pentru toți cetățenii.

Există o serie de soluţii care stau la dispoziţia autorităţilor, simplu de implementat şi cu costuri reduse, pentru rezolvarea acestei probleme sensibile.

PACT solicită administraţiilor locale să dispună în regim de urgenţă măsurile necesare pentru a mări suprafaţa de spaţiu verde şi de a respecta obligaţia impusă prin lege în cel mai scurt timp. PACT face totodată un apel către toți candidații la funcții publice în administrația locală să își prezinte planul prin care vor atinge țintele asumate prin lege.  În acest sens, PACT propune următoarele soluţii:

  1. Crearea unei baze de date a spațiilor verzi pentru a avea evidența acestora și pentru a le gestiona corespunzător; în acest fel, se pot aloca fonduri pentru intervenții, întreținere etc. Aceste baze de date trebuie să fie în sistem GIS și asumate prin Hotărâre de Consiliu pentru a avea forță juridică
  2. Realizarea și publicarea unor regulamente aprobate de Consiliile Locale care să conțină normele de plantare și îngrijire a spațiilor verzi (acolo unde aceste regulamente nu există în prezent – a se vedea, spre comparație, regulamentul adoptat de Mun. Săcele, Jud. Brașov sau la Iaşi – regulamentul de toaletare a arborilor).
  3. Transformarea spațiilor neutilizate precum fostele platformele industriale în spaţii verzi sustenabile, prin accesarea fondurilor europene disponibile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5.2 – „Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”.
  4. Impunerea unor suprafețe minime de spațiu verde pentru entitățile private, în cazul proiectelor imobiliare noi, peste tot unde este cazul,precum şi realizarea unui regulament privind ocuparea terenului prin asigurarea unui minim de 30% spațiu verde din suprafața terenului.
  5. Înființarea unor corpuri de control care să aplice sancțiunile prevăzute de OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care prevede  pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON)  pentru nerespectarea restricţiilor sau interdicţiilor stabilite pentru protecţia apei şi a atmosferei, prevăzute de actele normative în vigoare. Deși acestea sunt puse în aplicare de Garda de Mediu și Poliția Locală, trebuie precizat că aceste corpuri de control este obligatoriu să fie de specialitate și să poată interveni prompt şi totodată competente în ceea ce priveşte avizările (precum avizele pentru defrișări) și execuțiile lucrărilor.

 

PACT consideră problema spaţiilor verzi o prioritate pentru comunităţile din România şi solicită ferm respectarea legilor în vigoare şi a nomelor europene privind accesul cetăţenilor la zonele înverzite. Este demonstrat faptul că țările se dezvoltă prin urbanizare, iar orașele se dezvoltă prin creșterea calității vieții locuitorilor. În acest sens, protejarea și extinderea spațiilor verzi are o importanță capitală pentru orașele din România în competiția europeană și globală pentru oameni și resurse, fapt relevat şi în cadrul COP 21 - Conferința de la Paris din noiembrie 2015.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.