PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

PACT consideră că rolul administrației publice este să înlesnească accesul tuturor cetățenilor la oportunități (locuri de muncă, servicii de sănătate, educație etc.) și să apere interesul public fără a leza, în măsura în care este posibil, proprietatea privată. Cu cât administrația este mai aproape de oameni, cu atât poate răspunde mai bine și mai repede la nevoile lor. Cu cât mai mulți cetățeni sunt implicați activ în deciziile care îi privesc, cu atât mai rapid și mai durabil va fi procesul de dezvoltare a României. De de aceea promovăm cetățenia activă.

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.

Statisticile se publică

Statisticile de interes public se publică: PACT susține deschiderea către publicul larg de către Institutul Național de Statistică și de către instituțiile publice de nivel local, județean și național a tuturor datelor colectate. Acestea trebuie să fie ușor de găsit și de accesat, în regim de gratuitate.

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?

Inițiative cetățenești

Inițiative cetățenești locale, județene și naționale: PACT susține introducerea inițiativelor cetățenești onlineși flexibilizarea cadrului legislativ pentru punerea în aplicare a tuturor inițiativelor cetățenești. Dacă 25% dintre cetățenii cu drept de vot a unei localități/ unui județ din România susțin o inițiativă cetățenească prin semnarea ei online sau offline, organismele de decizie sunt obligate să o dezbată și să decidă asupra propunerii în termen de 30 de zile. 

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?

Transparență totală

Transparență totală: Toate ședințele consiliilor locale și județene trebuie să fie accesibile cetățenilor – nu doar în persoană, ci și prin transmisiuni în direct online. Toate hotărârile acestor foruri de decizie, inclusiv cele privitoare la achiziții publice, indiferent de nivelul sumei licitate, se publică în termen de 48 de ore pe site-ul administrațiilor publice respective. Bugetele locale și județene se publică pe site-urile administrațiilor publice într-un format accesibil tuturor cetățenilor. PACT susține crearea unei baza de date la nivel național care să centralizeze toate aceste date – prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – și să le facă disponibile cetățenilor, inclusiv cu funcția de a compara costurile diferitelor administrații (de ex., costul serviciilor publice – apă, colectare deșeuri, electricitate etc.).

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?

Bugetare participativă

Implicarea cât mai multor cetățeni în procesele decizionale de la nivelul comunității lor. Mecanismele există deja în alte state și pot fi adoptate rapid și în România.


Bugetare participativă: Până în 2020, cel puțin 30% din alocarea bugetului de investiții a oricărei localități din România trebuie să fie decisă prin mecanismele bugetării participative, adică prin organizarea de consultări în comunitate pentru ordonarea în funcție de prioritate a proiectelor de investiții. Cetățenii își cunosc cel mai bine nevoile, fără a depinde de un grup restrâns pentru a decide în locul lor. Acolo unde este posibil, aceste consultări se vor desfășura – în parte – și online, implicând și cetățeni români din diaspora care au plecat temporar din țară dar care își păstrează domiciliul în localitățile respective.

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?