SCOP
În anii următori o schimbare de paradigmă este vitală pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate românesc: mutarea accentului dinspre tratarea bolnavilor spre menținerea stării de sănătate a populației și prevenirea îmbolnăvirii lor. Pentru a realiza acest obiectiv, este necesară o colaborare și comunicare inter-sectoriale strânse, care să susțină proiecte naționale de prevenție și educație pentru sănătate. În al doilea rând, este necesară restabilirea demnității profesionale și a respectului populației față de medici și personalul medical, atât printr-o remunerare adecvată (corelată cu performanța de echipă și individuală), cât și prin eliminarea micii și marii corupții din sistem. Nu în ultimul rând, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii medicale este esențială pentru a putea asigura accesul la servicii de calitate pentru toți cetățenii români.
Management performant
Identificarea / dezvoltarea de leadership si management profesionist în sănătatea publică.
Mai mulți bani pentru sănătate
Creşterea sustenabilă a veniturilor destinate sănătăţii (pachet suplimentar de servicii de sănătate, asigurări private de sănătate, cadru normativ care să asigure posibilitatea ieșirii spitalului din categoria instituțiilor bugetare și a organizării ca fundații non-profit sau entități economice, cadru normativ pentru dezvoltarea parteneriatului public-privat în sănătate).
Finanțare spitale
Redefinirea statutului unităților sanitare, cu încurajarea apariției unor mecanisme flexibile de finanțare sustenabilă (astfel încât unitățile sanitare să poată avea acces la forme adiționale de finanțări) și a unui management al resurselor bazat pe criterii de performanță (pârghii adiționale de control pentru angajare de personal, achiziții).
Salarii corecte
Redefinirea grilei de salarizare a personalului medical pe criterii clare de performanță.