SCOP
Accesibilitatea reprezintă o condiţie premergătoare pentru a asigura incluziunea socială. Fără o intervenţie adecvată, concertată şi eficientă, fără un efort permanent din partea tuturor factorilor cu putere de decizie în acest domeniu, riscăm ca un număr din ce în ce mai crescut de persoane cu dizabilităţi să fie în continuare dependente de diverse forme de ajutor, care la ora actuală nu este nici suficient şi nici adecvat necesităţilor reale. În acord cu responsabilităţile României ce decurg din ratificarea “Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi” şi din “Strategia europeană privind dizabilitatea 2010 – 2020”, Pactul pentru “Accesibilitate şi viaţa independentă’’ este următorul:
Câini utilitari
Permiterea accesului câinelui ghid în toate mijloacele de transport în comun şi în toate locurile unde prezenta acestuia este necesară persoanei dependente de o asemenea companie.
Acces la noi tehnologii
Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la noi tehnologii, sisteme informatice şi de comunicaţii, precum şi la informaţii de interes public în format accesibil.
Interpreți limbajul semnelor
Asigurarea de cititori şi interpreţi profesionişti de limbaj mimico-gestual.
Braille
Asigurarea, în clădiri şi alte spaţii publice de semne în limbaj Braille şi forme uşor de citit şi de înţeles.
Coborârea bordurilor
Coborârea bordurilor şi sistematizarea acestora la trecerile de pietoni şi acolo unde sunt necesare la nivelul la care acestea să poată fi folosite în condiţii de deplină siguranţă de către persoanele cu dizabilităţi.
Rute pentru persoane cu deficiențe de vedere
Crearea rutelor semnalizate prin marcaje tactile contrastante, acestea putând fi utilizate de către persoanele cu deficienţe de vedere.
Transport alternativ specializat
Crearea unei reţele de transport alternativ specializat, pe sistemul call center.
Acces persoane cu dizabilități
Accesibilizarea eficientă din perspectiva utilizării de către persoanele cu dizabilităţi a mijloacelor de transport în comun şi a staţiilor aferente acestora.
Eliminare bariere persoane cu dizabilități
Întocmirea unui set de măsuri necesare pentru eliminarea acestor bariere şi pentru sistematizarea acelor tipuri de accesibilităţi existente, dar neconforme cu normativul specific în domeniu.
Barierele persoanelor cu dizabilități
Identificarea barierelor care împiedică în mod deosebit persoanele cu dizabilităţi să îşi exercite drepturile fundamentale şi care le îngrădesc participarea în societate în condiţii egale cu ceilalţi.