SCOP
România a făcut progrese semnificative în domeniul justiției în ultimii ani iar DNA-ul a devenit un model de activitate și performanță instituțională pentru alte țări din regiune. Cu toate acestea, România încă se plasează pe ultimul loc în Europa (alături de țări ca Bulgaria, Grecia și Italia) în ceea ce privește Indicele de Percepție al Corupției calculat de Transparency International anul trecut. Scopul PACT este de a eficientiza sistemul juridic pentru a ajunge la media europeana din punctul de vedere al performantei acestuia.
Confiscare extinsă
Eficientizarea si aplicarea mecanismelor de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Activitatea DNA trebuie sprijinită și prin eficientizarea mecanismelor de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni (confiscare extinsă). Deși sunt tot mai multe decizii în instanță, recuperările de pe urma prejudiciilor întârzie. PACT sprijină demersul privind înființarea și operaționalizarea Agenției Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, ca mecanism independent de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni. Măsura confiscării extinse trebuie să fie aplicată, de asemenea, în toate cazurile unde se îndeplinesc criteriile cerute de lege. Este necesară introducerea unui sistem performant de evidență și înregistrare a veniturilor, prin introducerea unui mecanism de coerciție (confiscarea veniturilor nejustificate) eficace și respectând garanțiile constituționale. De asemenea, evaziunea fiscală, și operațiunile de spălare de bani trebuie combătute prin mijloace de prevenție și monitorizare strategică a marilor debitori și prin colaborarea interinstituțională și de securitate natională, în special pentru cazurile de transferuri internaționale de fonduri prin intermediul offshorurilor. Capacitatea instituțională a autorităților statului trebuie îmbunătățită prin asigurarea celor mai buni specialiști – IT, auditori financiari și ofițeri de investigație care să gestioneze cazurile mari ce pot avea impact important atât pentru bugetul public cât și prin descurajarea actelor ilicite din domeniul spălării banilor și evaziunii fiscale.
Independența magistratului
Respectarea principiului independenței magistratului de către reprezentanți ai statului român sau politicieni. Lupta anticorupție a dus și la apariția atacurilor dure la adresa magistraților din partea unor reprezentanți ai statului și politicieni. În acest sens, credem că este important să înăsprim sancționarea celor care pun în pericol independența actului de justiție prin declarații și acțiuni publice.
Consolidarea DNA
Consolidarea capacității DNA. DNA a dovedit, prin prisma dosarelor instrumentate în ultimii ani, că lupta anticorupție trebuie să continue și să fie susținută de factorii decizionali naționali și europeni. Pentru a întări procesul de eradicare a corupției sistemice PACT susține necesitatea suplimentării resurselor materiale și umane pentru a lupta în mod eficient, pragamatic și constant împotriva corupției. Eforturile de eradicare a corupției sistemice trebuie susținute si de către puterile executivă și legislativă, în contextul în care asistăm în ultima perioadă la încercări succesive de modificare a legilor, care ar afecta în mod direct activitatea DNA. Lupta împotriva corupției contribuie în mod semnificativ la procesul de reformare a administrației publice din România, în acest sens credem că activitatea DNA trebuie întărită și prin alte demersuri de transparentizare și responsabilizare a actului adminstrativ.