SCOP
75% din veniturile firmelor din România și 50% din populația țării sunt concentrate în zonele de acces (cu mașina) de o oră în jurul Bucureștiului și celor șapte poli de creștere (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Timișoara). Aceste 8 zone urbane funcționale sunt practic motoarele economice ale României. Cu toate acestea, nu există o politică publică națională care să ghideze buna dezvoltare a orașelor. Scopul nostru este de a facilita această dezvoltare.
Inovare urbană
Inovare printr-o mai bună cooperare între cele patru componente ale dezvoltării ecosistemului urban: mediul privat şi academic, autorități publice și comunitate.
Ghid de dezvoltare urbană
Ghiduri de dezvoltare urbană: România va beneficia în anii următori de sume substanțiale pentru investiții în dezvoltare urbană. Pentru a asigura absorbția și folosirea eficientă a acestor fonduri PACT susține elaborarea unor ghiduri de dezvoltare urbană. Aceste ghiduri ar trebui să ofere autorităților locale câteva linii directoare pentru folosirea fondurilor UE disponibile.
Arii funcționale
Elaborarea unui cadru legislativ pentru arii funcționale: Orașele nu funcționează într-un vid. Ele oferă oportunități cheie (locuri de muncă, educație, servicii de sănătate specializate, cultură, entertainment) și atrag oameni de la mulți kilometri distanță. Ca atare, trebuie gândite pârghii pentru o administrare mai eficientă a acestor arii funcționale. PACT susține elaborarea unui cadru legislativ pentru arii funcționale pentru a înlesni funcționarea orașelor ca adevărate motoare de creștere și centre de polarizare a dezvoltării.
Consultare publică
Elaborarea unei politici publice pe dezvoltare urbană: Dacă orașele românești nu funcționează bine, nici economia țării nu va perfoma. PACT susține elaborarea unei politici pe dezvoltare urbană cu consultarea largă a actorilor relevanți din România. Această politică publică ar trebui să includă o inventariere a principalelor nevoi ale orașelor și gândirea unor soluții pentru a răspunde acestor nevoi.