PENTRU CONSOLIDAREA DEMOCRAȚIEI

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.

Datorie civică

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la impactul fenomenului de corupție. În acest sens, considerăm că este necesară dezvoltarea unor programe de informare, alături de organele judiciare, prin care cetățenii să reclame actele de corupție, indiferent de dimensiunea lor. Fie că vorbim de corupția mare sau mică, cetățenii trebuie să înțeleagă efectele negative ale corupției asupra calității serviciilor.

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?

Mediu privat responsabil

Mediul de business românesc trebuie să participe activ la prevenirea faptelor ilicite care pot apărea în activitatea curentă, prin implementarea programelor de compliance/conformare și a mecanismelor care previn activități ilicite sau fapte de corupție ale angajaților și administratorilor firmelor românesti, atât în activitatea desfășurata în România cât și în străinătate.

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?

Finanțarea partidelor

Creșterea transparenței finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, prin înăsprirea legislației în domeniu. Este una dintre măsurile preventive necesare în lupta împotriva corupției.. Lupta împotriva corupției este mult mai eficientă, mai ieftină și mai puțin disruptivă dacă mecanismele corupției sunt adresate din timp (înainte ca actul de corupție să se întâmple).

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ 

PRO sau CONTRA?

Digitalizarea justiției

Digitalizarea justiției și accesul oricărui cetățean la informații de interes general. Un acces ușor și eficient la informații de interes general este o condiție de bază pentru îmbunătățirea actului de justiție. În acest sens, orice cetățean al României ar trebui să aibe acces facil la întreaga bază legislativă si la jurisprudenta instanțelor din România. Cu cât oamenii își cunosc drepturile mai bine, cu atât vom avea o justiție mai dreaptă și echilibrată. Un portal guvernamental pentru cereri pe Legea 544, alaturi de eficientizarea uzabilității celorlalte portaluri online este necesară pentru a crește nivelul interacțiunilor online între cetățeni si sistemul de justiție. 

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

1 argumente în dezbatere

Fluidizarea instanțelor

Soluții la supraaglomerarea instanțelor și respectarea dreptului la un proces echitabil și soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil. Calitatea actului de justiție este strâns legată și de funcționarea eficientă a  instanțelor, tot mai aglomerate în ultimii ani. Discrepanța mare în deciziile privind spețele similiare duce la scăderea încrederii cetățeanului în actul de justiție. În acest sens, propunem reorganizarea eficientă a unora dintre instanțe, precum și prioritizarea cauzelor, cu scopul de a depăși blocajele procedurale.

ÎNAPOI LA POLITICI | ALEGERI EUROPENE | MĂ ABONEZ

PRO sau CONTRA?