Parlamentul insultă din nou cetățenii României

Parlamentul insultă din nou cetățenii României

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) consideră că respingerea cererii președintelui României Klaus Iohannis de reexaminare a legii care modifică legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali de către Senatul României dovedește încă o dată că actualul Parlament nu lucrează în beneficiul cetățenilor. Modificările propuse stipulează că primarii și consilierii locali și județeni își pot pierde mandatele doar dacă sunt condamnați “prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsa privativa de libertate cu executare”, și nu atunci când sunt condamnați cu suspendare. PACT consideră că această decizie a Senatului este una total neinspirată, mai ales în contextul alegerilor de duminică, unde candidați condamnați definitiv (de două ori) precum Mircia Gutău (din Râmnicu Vâlcea, condamnat cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu) au putut să candideze și să câștige un noi mandate de primari.     

Au trecut mai puțin de 8 luni de când zeci de mii de români au ieșit pe stradă în toate colțurile țării și în diaspora pentru a striga “Corupția Ucide”, “Toate partidele, aceeași mizerie” și “Rușine, rușine, rușine să vă fie”. Din nefericire, este din ce în ce mai evident că Parlamentului nu îi este rușine să producă în continuare legi care insultă bunul-simț al cetățenilor acestei țări. Legi electorale care permit alegeri într-un singur tur având ca rezultat primari care câștigă mandatul cu 35% din votul popular (care poate însemna și 15% din populația cu drept de vot a unei localități), o reglementare la problema plagiatelor care creează 2 categorii distincte de plagiatori (cei sancționați corespunzător și cei sancționați mai puțin), o lege care ar oferi o superimunitate avocaților chiar dacă vedem cum în cele mai mari cazuri de corupție sunt investigați avocați, multe alte legi care încearcă să slăbească lupta anticorupție și acum legea care le permite aleșilor locali să-și continue mandatul dacă sunt condamnați DOAR cu suspendare  - aceste sunt o mică parte din deciziile lipsite de bun-simț ale actualului Parlament.

 

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor solicită Președintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. De asemenea, PACT susține Declarația de Integritate pe care România Curată a transmis-o către candidații la alegerile locale și consideră ca Parlamentul are datoria de a transcrie toate aceste criterii într-o nouă lege a alegerilor locale, care să nu mai permită alegeri într-un singur tur, discriminarea candidaților independenți sau candidaturile unor oameni condamnați penal. Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor consideră absolut necesară modificarea legii nr. 393/2004 astfel încât orice ales să-și piardă mandatul în momentul în care o condamnare penală rămâne definitivă.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.