PACT solicită Guvernului României stabilirea de urgenţă a datei alegerilor parlamentare
Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) este primul partid politic care cere public stabilirea de urgenţă a datei alegerilor parlamentare. Deşi modalitatea de a participa la alegeri, în baza unui număr nejustificat de mare de semnături, viciază, în opinia noastră, procesul democratic, dorim să respectăm întru totul actualele prevederi legale. Considerăm că această solicitare trebuie să facă obiectul preocupării tuturor partidelor din România şi facem apel către toate celelalte formaţiuni, vechi sau noi, să ni se alăture în acest demers.
PACT consideră că numărul exagerat de semnături (1% din populaţia cu drept de vot din România, adică peste 180.000 de semnături) reprezintă o piedică în calea înnoirii clasei politice şi un subterfugiu la care partidele vechi au apelat pentru a îngreuna accesul partidelor noi în Parlament. Cu toate acestea, cu ocazia alegerilor locale, am asistat la cazuri care au făcut obiectul unor anchete penale privind falsificarea acestor liste de semnături, iar suspiciunile au venit tocmai din partea partidelor vechi, care s-au văzut puse în dificultate de propria lege. Reamintim că PACT a constestat mai multe candidaturi la Primăria Generală a unor reprezentanţi ai partidelor vechi în baza lipsei de transparenţă a modalităţii de strângere a numărului foarte mare de semnături într-un interval de timp foarte scurt. Totodată, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor a transmis o scrisoare deschisă către Guvern, BEC şi AEP pentru a clarificarea suspiciunilor de încălcare a legii, dar nicio instituţie nu a oferit un răspuns prin care să-şi asume resposanbilitatea acestor cazuri.
Reamintim că strângerea semnăturilor necesare pentru participarea la alegerile parlamentare nu poate fi în mod legal începută fără stabilirea datei acestora, conform art. 54, alin. (5) din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Înţelegem şi susţinem, pe de altă parte, preocuparea Guvernului României faţă de cetăţenii din diaspora, care, potrivit art. 42, alin. (2) din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente au doar 48 de ore la dispoziţie pentru a se înscrie în Registrul electoral din momentul stabilirii datei alegerilor parlamentare. Altfel spus, cu cât data alegerilor este stabilită mai repede, cu atât mai puţin timp au la dispoziţie cetăţenii din diaspora să se înscrie în Registrul electoral. Considerăm că aceasta reprezintă o nouă dovadă de dispreţ arătată de partidele vechi faţă de cetăţenii români din diaspora.
Salutăm şi susţinem intenţia Guvernului de a emite o ordonanţă prin care să crescă numărul secţiilor de votare din diaspora şi prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondenţă să fie transmisă şi online. Cerem, de asemenea, Guvernului României, să prelungească acest termen de înscriere în Registrul electoral pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români. Totodată, termenul de înscriere în Registrul electoral nu trebuie să depindă de momentul în care a fost stabilită data alegerilor.
Fii primul care comentează
Intră cu