PACT pentru România: Dialogul forțelor politice noi din România

PACT pentru România: Dialogul forțelor politice noi din România

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) apreciază deschiderea la dialog manifestată de partidele democratice noi şi își exprimă speranța că alegerile parlamentare vor aduce o înnoire reală a clasei politice din România. Reamintim că PACT a lansat în urma alegerilor locale un apel către toate partidele noi şi a candidaților cu adevărat independenți să se regrupeze într-o singură forță politică şi să facă un Pact pentru România. 

Un pas în acest sens a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute. Fundația Friedrich Naumann şi Inițiativa România au organizat o întrunire la care PACT a participat, alături de alte formațiuni politice și candidați independenți: Partidul Oamenilor Liberi – Tg. Mureș, Pentru Iași, Uniunea Salvați Bucureștiul, Uniunea Pentru Codlea, Tică Darie, Cristi Ghingheș etc.

Reuniunea a deschis calea către un dialog constructiv. Cu ocazia întâlnirii, participanții au identificat un set de valori comune și au analizat posibile căi de colaborare. Hotărârea finală va putea fi luată în următoarele săptămâni, în urma consultărilor din interiorul fiecărui partid.

PACT consideră că atât apariția sa în spațiul public cât şi a celorlalte inițiative politice noi au fost consecințele unei nevoie acute de schimbare a clasei politice, clamată uneori cu voce tare în stradă, de către zecile de mii de cetățeni care au ieșit să protesteze în marile orașe ale țării și în diaspora în ultimii ani.

PACT atrage atenția că vocea acestor oameni dezamăgiți de clasa politică actuală este reperul după care partidele noi trebuie să se ghideze. Un eventual proiect comun va trebui să reprezinte răspunsul la aceste solicitări ferme ale cetățenilor. Realizarea unei construcții politice care să includă toți acești actori noi va putea fi decisă doar împreună cu cetățenii.

La baza acestui dialog stă un set de obiective comune: consolidarea democratică, combaterea corupției, orientarea fermă a politicii externe către aliații României din NATO și UE, transparența actului administrativ şi susţinerea unei economii de piață competitive.

PACT își manifestă speranța ca dialogul deschis cu ocazia evenimentului desfășurat în 25-26 iunie la Predeal să continue. Decizia prin care toate părțile participante să promoveze valorile care le unesc şi în baza cărora şi-au fundamentat implicarea în arena publică trebuie să fie comună.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.