PACT în 2016 – primul an pentru o Românie pe bune

PACT în 2016 – primul an pentru o Românie pe bune

Pentru PACT, anul 2016 este fara îndoială cea mai importantă bornă, nu doar pentru că este anul apariţiei sale, dar şi cel al primelor „lupte” politice la care a luat parte. Asa cum ştim cu toţii, scena politică din România nu este cea mai blândă şi, fără lipsă de modestie, PACT a reuşit să-şi facă simţită prezenţa prin acţiuni curajoase. Vă prezentăm mai jos o retrospectivă a celor mai importante iniţiative, acţiuni şi rezultate PACT. Astfel:

 

Ianuarie

 

Pe 31 ianuarie 2016, în prezența a peste 300 de susținători, a fost lansată Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), un demers politic care pleacă de la cetățeni și este pentru cetățeni. Alături de PACT au fost personalități ca Marian Staș, Andreea Răducanu, Florian Colceag, A.G. Weinberger etc., dar și cetățeni din toată țara – profesori, medici, pensionari, elevi, sportivi etc. – care și-au arătat susținerea și încrederea față de o nouă generație de lideri, o generație mult așteptată de români, după 26 de ani de la Revoluție.

 

Februarie 

 

PACT a trimis o scrisoare deschisă către Preşedintele României, Klaus Iohannis, Premierul Dacian Cioloş şi Ministrul Sănătăţii la acel moment, Patriţiu Achimaş Cadariu, în cazul tragediei bebeluşilor morţi din judeţul Argeş.

 

Mai mulţi reprezentanţi PACT au luat parte la lucrările evenimentului „Diaspora românească, vector de dezvoltare”, o dezbatere extinsă în cadrul căruia au vorbit Excelența Sa, Președintele României, Klaus Werner Iohannis și Primul-Ministru, domnul Dacian Cioloș. Evenimentul s-a axat pe ideea creării unui nou cadru de dezvoltare a relațiilor cu românii de peste granițe.

 

Martie

PACT a iniţiat campania “Candidezi ca un hoţ”, împotriva promovării politice politice abuzive. PACT a condamnat acțiunile partidelor politice care au început, cu peste două luni înainte de termenul legal, acțiunile de promovare electorală prin afișarea unor materiale cu înscrisuri politice sau acțiuni de popularizare a candidaților. PACT a invitat toţi cetăţenii care vor să semnaleze forme de publicitate electorală înainte de termen să posteze poze sau filmări cu acestea pe pagina de Facebook a campaniei. Totodată, PACT a transmis o scrisoare deschisă către preşedinţii Senatului, Camerei Deputaţilor şi a Autorităţii Electorale Permanente în acest sens.

PACT a lansat platforma candidez.eu,  un apel la participare şi implicare către toţi cetăţenii integri şi competenţi care vor să candideze, dar nu dispun de instrumente concrete care să îi susţină. Este un proiect fără precedent în România, ce redefineşte relaţia dintre cetăţeni şi politică. În doar 10 zile de la iniţierea campaniei, peste 70 de candidaţi independenţi s-au alăturat demersului.

A avut loc lansarea “Pactului pentru cetăţeni”, o listă de cinci angajamente pentru eficientizarea activităţii publice locale: 1) Doar profesionişti în administraţia locală şi judeţeană, 2) Transparenţă 100%, 3) Implicarea activă a cetăţenilor în luarea deciziilor, 4.) Banul public la vedere, 5) Maxim două mandate. Candidaţii care semnează Pactul cu cetăţenii din comunitatea lor şi nu respectă aceste angajamente îşi asumă depunerea mandatului.

 

Aprilie

 

PACT a atras atenţia asupra faptului că senatorii şi deputaţii români îşi folosesc în continuare imunitatea parlamentară în mod abuziv ca scut împotriva actului de justiţie. Deşi în Constituţie este menţionat explicit faptul că şedinţele trebuie să fie publice, iar cetăţenii să aibă dreptul la orice informaţie de interes public, în cadrul regulamentelor Camerei Deputaţilor şi a Senatului se dă dreptul de a păstra secretul votului în mai multe cazuri. Astfel, se poate observa o neconcordanţă între aceste regulamente şi Constituţia României, care trebuie remediată. PACT a atras atenţia asupra nevoii fundamentale de transparentizare a tuturor voturilor din Parlament.

 

PACT a condamnat public modificările aduse de Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor privitoare la sancţionarea plagiatorilor dovediţi. În forma iniţială sancţiunile erau similare pentru personalul didactic şi personalul din domeniul de cercetare care sunt coordonatori de doctorate dovedite plagiate. Ca urmare a modificărilor, dacă vor fi menţinute, un cercetător ştiinţific care se abate de la buna conduită nu îşi va pierde titlul de doctor precum profesorul universitar aflat în aceeaşi situaţie. Astfel, s-ar ajunge la două “tipuri” de plagiatori –cei sancţionaţi şi cei nesancţionaţi. PACT a cerut ca modificările să fie invalidate.

 

PACT a depus contestaţii joi, 28 aprilie 2016, față de candidaturile la Primăria Generală a Bucureștiului a următorilor: Robert Turcescu (PMP), Adrian Severin (PDS), Daniel Barbu (ALDE) și Mirel Mircea Amariței (Pro Domo), in baza Legii 115/2015 prin articolul 54, alineatul (1). Au fost contestate și listele de susținători aferente candidaților PSD+UNPR la Consiliul General. Totodată, PACT a contestat si alte candidaturi din sectoarele 1 și 6, dar si din alte localitati din tara (Bolintin Vale etc.). Decizia de a contesta candidaturile respective nu a reprezentat un demers indreptat împotriva anumitor actori politici, ci un semnal de alarmă asupra procedurii netransparente de strângere a semnăturilor necesare pentru candidatură.

 

 

 

 

Mai

 

PACT a cerut demisia Avoctaului Poporului, domnul Victor Ciorbea, întrucât consideră că activitatea sa este inadecvată, ţinând cont de faptul că nu s-a autosesizat în cazul migraţiei aleşilor locali din 2014, în cazul modificărilor aduse la Legea Educaţiei în 2014 sau în cazul legii care stabilise că primarii pot fi aleşi într-un singur tur şi că partidele au nevoie de semnături de la cel puţin 1% din populaţia unei localităţi. Însă, în cazul comasării referendumului local cu alegerile locale, care ar fi garantat o prezenţă ridicată la vot şi întărirea procesului democratic, a ales să se poziţioneze împotrivă. Instituţia Avocatului Poporului nu trebuie să facă politică, însă Victor Ciorbea s-a dovedit părtinitor faţă de un partid politic. Având în vedere că a decredibilizat instituţia şi că nu reprezintă interesele cetăţenilor, PACT a cerut demisia sa.

Iunie

PACT a obţinut un rezultat remarcabil la alegerile locale. După doar două luni de la înregistrare, PACT a reuşit să câştige mandate de consilieri locali în toate regiunile istorice ale țării. PACT a obținut 12 mandate de consilieri locali, în 4 dintre cele 10 localități în care am avut candidați. În trei dintre acestea, PACT s-a impus drept principala forță de opoziție (locul doi la Tortoman CT, Tămășeni-Adjudeni NT și Bolintin Vale GR).

PACT a transmis un mesaj de susţinere tuturor formaţiunilor politice locale nou-înfiinţate, precum şi candidaţilor independenţi. PACT a lansat un apel la unitate, considerând că regruparea tuturor forţelor politice noi, alternative şi a mişcărilor civice într-o singură construcţie politică este o şansă a schimbării sistemului politic din România. PACT consideră că şi celelalte forţe politice locale noi au ales implicarea în arena publică promovând valori şi principii similare.

Sâmbătă, 25 iunie 2016, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a avut prima sa Adunare Generală, în cadrul căreia au fost alese structurile de conducere ale formaţiunii şi au fost decise direcţiile de acţiune în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Prin votul membrilor PACT, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi-a ales o structură de conducere constând din: preşedinte, prim-vicepreşedinte, secretar general, trezorier şi 11 vicepreşedinţi (câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României, respectiv trei pentru diaspora).

Iulie

PACT a considerat drept extrem de îngrijorătoare dezvăluirile care au scos la lumină imaginea sclaviei moderne – cazul de la Berevoieşti, Argeş. PACT a susţinut că o soluţie de combatere a viitoarelor astfel de cazuri ar putea fi introducerea unor stimulente pentru cei care fac denunţuri, care ulterior se dovedesc a fi adevărate, dar şi protejarea acestora. PACT a solicitat trimiterea Corpului de Control a Prim-Ministrului la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru desfăşurarea unei anchete ample care să stabilească motivele întârzierii reacţiei din partea autorităţilor, dar şi o anchetă internă paralelă desfăşurată de către Ministerul Afacerilor Interne.

August 

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a lansat o petiţie prin care solicită postului britanic de ştiri Sky News şi jurnalistului Stuart Ramsay să-şi ceară scuze public pentru reportajul fals şi denigrator la adresa României.

Septembrie

Partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti prin care solicită dizolvarea Partidului România Unită. PACT consideră că Partidul România Unită, prin măsurile sale, a încălcat Constituţia României şi Legea Partidelor Politice.

Octombrie

Candidaţii independenţi susţinuţi de Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor au iniţiat  prima campanie de strângere de semnături online din România pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare.

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) și-a lansat programul de guvernare, intitulat „România pe bune”. În timp ce partidele vechi plagiază programele de guvernare ca pe tezele de doctorat de la alegeri la alegeri, o echipă de experţi şi-au dedicat timpul voluntar, fără promisiuni de funcţii, pentru redactarea unui modelul de ţară pentru generaţiile viitoare.

Noiembrie

PACT a sesizat la Curtea Constituţională a României Legea Alegerilor Parlamentare. În actuala sa formă, PACT consideră că legea alegerilor parlamentare discriminează profund candidaţii independenţi. Marian Staş, candidat independent susţinut de PACT la Senat în circumscripţia Bucureşti şi Alin Iliescu, candidat independent susţinut de PACT la Camera Deputaţilor în circumscripţia Teleorman au contestat deciziile de respingere ale candidaturilor lor pe motivul numărului insuficient al semnăturilor de susţinere depuse şi anume întruneau 1% din populaţia cu drept de vot din circumscripţiile respective. Aceştia au sesizat neconstituţionalitatea acestei prevederi legale în baza cărora le-au fost respinse candidaturile.

Decembrie

Candidaţii independenţi susţinuţi de Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor au obţinut rezultate remarcabile la alegerile parlamentare, demonstrând că zeci de mii de cetăţeni din toată ţara îşi doresc o Românie pe bune. Astfel, Sebastian Burduja, preşedintele PACT şi candidat independent la Camera Deputaţilor şi Andrei Carabelea, secretarul general al PACT şi candidat independent la Senat au reuşit să obţină la Neamţ aproape 7000 de voturi fiecare. Cu cei aproape 4% obţinuţi la Neamţ, Sebastian Burduja este candidatul independent la Camera Depuaţilor cu cel mai bun scor procentual în circumscripţia sa din România.

În concluzie, analizând evenimentele mai sus prezentate, anul 2016 a fost un an al provocărilor atât pentru noi, cât şi pentru întreaga clasă politică, un an dificil din punct de vedere al deciziilor, dar totodată un an al unei mobilizări fantastice în cadrul partidului şi nu în cele din urmă, cu realizări importante.

Privim cu încredere şi deschidere anul 2017 şi vă uram un An Nou plin de succese, bucurii şi împliniri! Mergem înainte!

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.