PACT cere demisia Avocatului Poporului Victor Ciorbea

PACT cere demisia Avocatului Poporului Victor Ciorbea

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) se declară profund dezamăgită de activitatea instituției Avocatului Poporului, care prin (in)acțiunile sale a dovedit că nu reprezintă în niciun fel interesele cetățenilor. Această instituție “are drept scop apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice”, așadar este ultima linie de apărare a cetățenilor împotriva eventualelor abuzuri venite din partea autorităților publice. 

Activitatea Avocatului Poporului actual (adică a domnului Victor Ciorbea) este inadecvată, ținând cont de faptul că nu s-a autosesizat în cazul migrației aleșilor locali din 2014 (o modificare care nu era doar o insultă la adresa bunului simț, ci a fost și declarată neconstituțională mai târziu), în cazul modificărilor aduse la Legea Educației în 2014 (un caz în care fost aspru criticat de societatea civilă) sau în cazul Legii 115/2015 care stabilise că primarii pot fi aleși într-un singur tur și că partidele au nevoie de semnături de la cel puțin 1% din populația unei localități (o lege ale cărei consecințe le vom simți începând cu sfârșitul săptămânii viitoare). Dacă în cazurile de mai sus domnul Ciorbea a ales să nu ia vreo poziție, în cazul comasării referendumului local cu alegerile locale (care ar fi garantat o prezență ridicată la vot și practic validarea acestuia) a ales să se poziționeze împotriva acestei modificări.

 

PACT susține referendumurile locale ca element fundamental într-o democrație și considerăm că sunt o metodă eficientă de a implica cetățenii în procesul decizional. Organizarea unui referendum local simultan cu alegerile locale ar fi garantat în mare parte prezența minimă necesară pentru ca rezultatul referendumului să fie validat, așadar această modificare ar fi întărit procesul democratic. Dacă Avocatul Poporului nu face politică, atunci de ce a ales să se mobilizeze chiar atunci când domnul Liviu Dragnea a reclamat articolul care ar fi permis comasarea referendumului local cu alegerile locale, dar nu atunci când același domn Dragnea a pregătit ordonanța traseiștilor? Este absolut inadmisibil ca o instituție publică, care prin lege nu are voie să facă politică, să fie condusă de o persoană care prin acțiunile sale a dovedit că este părtinitor față de un partid politic, dar în niciun caz nu reprezintă interesele cetățenilor pe care prin lege este mandatat să-i apere. PACT consideră că domnul Victor Ciorbea a decredibilizat instituția Avocatului Poporului și solicită demisia acestuia.

 

Demersul domnului Ciorbea privitor la contestarea modificării care permitea comasarea referendumului local cu alegerile locale nu ar fi avut finalitate dacă CCR ar fi respins sesizarea Avocatului Poporului, dar și în acest caz, precum și în cazul alegerii primarilor

în două tururi sau contestării numărului de semnături de susținere necesare pentru candidații unui partid la alegerile locale, Curtea a luat decizii care nu contribuie la consolidarea democrației românești. Ne exprimăm speranța ca în data de 15 iunie 2016 Curtea va lua o decizie altfel de decizie și nu va face un cadou mult sperat celor acuzați de “abuz în serviciu”

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.