PACT implică cetățenii din afara țării la scrierea programului politic pentru Diaspora

PACT implică cetățenii din afara țării la scrierea programului politic pentru Diaspora

pact_diaspora_3.png

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este primul partid din România care implică cetățenii în definirea programului său politic și de guvernare. Continuând seria programelor politice pe care le-a publicat începând cu luna februarie, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor încheie un Pact între cetăţenii care trăiesc dincolo de granițe şi reprezentanţii lor politici şi îi invită să le transmită ideile, viziunea şi dorinţele lor cu privire la valorificarea potențialului strategic al diasporei românești. Echipa de voluntari a PACT va sintetiza aceste propuneri şi le va include în programul  „PACT pentru România”.

Pactul „ÎMPREUNĂ PENTRU O SINGURĂ ROMÂNIE: Valorificarea potențialului strategic al diasporei românești” este vital pentru dezvoltarea țării noastre. Dintre problemele majore identificate de către PACT în elaborarea acestui program politic, lipsa statisticilor actualizate despre diaspora românească, rata scăzută de participare civică, îngreunarea procesului de repatriere a celor care doresc să revină în țară, datorită ineficienței legislative și birocratice, și nivelul scăzut al calității serviciior consulare românești reprezintă cele mai mari provocări în valorificarea potențialului diasporei.     

În străinătate s-au format, până acum, zeci de mii de studenți, profesioniști, antreprenori și oameni de cultură capablili să-și aducă o contribuție majoră la reconstrucția României. Dacă ne dorim o țară mai bună, implicarea acestora în viața politică, economică, socială și culturală trebuie să devină o prioritate pentru statul român. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale României în raport cu dezvoltarea diasporei și activarea acesteia pe termen lung, propunem următoarele direcții de acțiune:

- derularea unui proiect de „cartografiere a diasporei”,

- creșterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, cu respectarea proporției de reprezentativitate stabilită prin lege,

- modificarea legii votului prin corespondență pentru a permite înregistrarea online a cetățenilor români din diaspora,

- facilitarea contribuției diasporei la dezvoltarea satului românesc prin investiții egale cu suma pe care cetățeanul dorește să o investească în afacerea din România.

- eficientizarea și modernizarea activităților consulare și acordării de asistență cetățenilor români din afara granițelor,

- înființarea unui organism independent de reprezentare a comunităților românești din străinătate (baza legală a fost stabilită prin legea 299/2007)

Ne dorim încurajarea culturii civice în rândul cetățenilor români din diaspora prin implicarea lor directă, mobilizarea numărului mare de antreprenori și investitori români din străinătate pentru a stimula economia românească, promovarea întoarcerii acasă și a participării active a românilor din diaspora la dezvoltarea satului românesc.

Vectorii de influență din diaspora românească și organizațiile românești din întreaga lume sunt o resursă strategică pentru consolidarea influenței României peste hotare. Depinde de noi dacă această energie civică și contribuție intelectuală de care dispune România peste granițe vor ajunge să fie valorificate la adevăratul potențial.

Pentru a contribui la „PACTul pentru România”, capitolul „ÎMPREUNĂ PENTRU O SINGURĂ ROMÂNIE: Valorificarea potențialului strategic al diasporei românești”, vă invităm să transmiteți un e-mail pe adresa [email protected]   

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.