PACT pentru România solicită autosesizarea CNCD cu privire la concedierea angajatei cu handicap locomotor de la Direcţia Pieţe din sectorul 4

PACT pentru România solicită autosesizarea CNCD cu privire la concedierea angajatei cu handicap locomotor de la Direcţia Pieţe din sectorul 4

PACT pentru România solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să demareze o anchetă cu privire la cazul Elenei Lefter, o persoană cu handicap locomotor care susţine că a fost concediată de Direcţia Pieţe, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 4, pentru că nu ar fi vrut să se înscrie în PSD.


Potrivit OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicată,“prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţa, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice“.

PACT pentru România solicită astfel CNCD să demareze o anchetă şi să precizeze dacă în situaţia de mai sus:
a) nu s-a produs niciun fel de discriminare;

  1. b) persoana în cauză a fost discriminată pe bază de convingeri, refuzând înscrierea în principalul partid de guvernământ;
  2. c) a avut loc o discriminare multiplă, persoana fiind discriminată atât pe baza convingerilor, cât şi pe baza handicapului.

PACT îşi manifestă speranţa că decizia CNCD va fi una obiectivă şi neinfluenţată în niciun fel de factorul politic, mai ales în contextul ultimelor decizii controversate pe care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării le-a luat, prin care a evitat să aplice sancţiuni împotriva membrilor partidului de guvernământ (inclusiv a premierului Viorica Dăncilă, în cazul declaraţiilor sale cu privire la bolnavii de autism).

O investigaţie jurnalistică a arătat că Elena Lefter a declarat că în ultimul an au fost angajate la Primăria Sectorului 4 peste 15 persoane fără concurs, singurul criteriu fiind afilierile la PSD sau apropierea de primarul Daniel Băluţă.

Cel care a concediat-o pe Elena Lefter este Simion Lincă, şeful biroului juridic de la Direcţia Pieţe şi fost şef al Biroului juridic al Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată. De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca, în plus, Simion Lincă să nu mai poată fi angajat de autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dar nici să  ocupe funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat până în iulie 2018. Cu toate acestea, din 2017 el ocupă o funcţie de coducere în cadrul Primăriei Sector 4. Nu este singura persoană cu probleme penale angajată în cadrul Primăriei Sector 4 la Direcţia Pieţe: un alt caz este şi cel al Doinei Constanţa Lupu, condamnată de Tribunalul Bucureşti, în primă instanţă, la un an de închisoare şi la doi ani de interzicerea drepturilor cu suspendare.

Solicităm organielor abilitate să verifice legalitate angajării lui Simion Lincă şi Doinei Constanţei Lupu în cadrul Primăriei Sector 4, având în vedere interdicţiile privind ocuparea funcţiilor publice decise de instanţă în cazul acestora.

Este inacceptabil ca într-o societate democratică apartenenţa la un partid politic să devină criteriu pentru angajarea sau concedierea unui individ. Mai mult decât atât, atunci când este vorba despre un membru al unui grup defavorizat, fapta este cu atât mai gravă. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este raspunzător să investigheze acest caz şi să stabilească dacă este vorba despre o discriminare directă (ca urmare a convingerilor victimei) sau chiar multiplă (având în vedere handicapul locomotor de care suferă aceasta)”, a declarat Andreea Rusu, preşedinta Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj a PACT pentru România.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.