PENTRU EUROPA 9

„Mai multă Europă în România, mai multă Românie în Europa”.

Credem că România poate deveni unul dintre liderii UE propunând o viziune coerentă în vederea reformării proiectului european. De aceea, sub hashtagul #europa9, PACT prezintă o listă de nouă propuneri în acest sens, care constituie prima iniţiativă româneacă de transformare a UE.


Semnează aici pentru participarea PACT la alegerile europene


DESCHIDEM LISTELE - înscrie-te să devii europarlamentar


DEZBATE MAI JOS REFORMA EUROPEANĂ!


DESCARCĂ DOCUMENTUL

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.

#1: Europa cetățenilor implicați. Bugetare participativă la nivel european

Primul proiect de bugetare participativă la nivelul întregii Uniuni Europene. Dedicarea unei linii bugetare pentru proiecte transnaționale propuse de cetățeni și decise prin vot direct.

PRO sau CONTRA?

#2: Europa unită politic. Liste transnaționale și sistem de vot unic transferabil

Alegeri europene prin care fiecare cetățean al UE să poată vota candidaţi atât din ţara sa, cât şi de pe o listă transnațională. Sistemul de vot este cel al votului unic transferabil („ranked-choice voting”), prin care fiecare alegător clasează candidații în ordinea preferinței.

PRO sau CONTRA?

#3: Europa democrației liberale. Fonduri europene condiționate de respectarea statului de drept

Fondurile europene nu se mai acordă ţărilor unde principiile democraţiilor liberale sunt încălcate. Regimurile din Ungaria sau Polonia trebuie să rămână excepţii şi nu să devină o regulă.

PRO sau CONTRA?

#4: Europa viitorului comun. Un Institut de Leadership European pentru generațiile viitoare

Înfiinţarea unui Institut de Leadership European în parteneriat public-privat, ale cărui cursuri să fie destinate tuturor oficialilor publici de la nivelul statelor membre, pentru promovarea și aplicarea politicilor care apără valorile şi principiile europene.

PRO sau CONTRA?

#5: Europa competitivă. O Agenţie Europeană pentru Inovare Disruptivă

UE are nevoie de reformarea Agenţiei Europene pentru Inovare după modelul DARPA, agenţia guvernului american ale cărei inovaţii au dus la inventarea internetului şi a GPS-ului. Pornind de la proiecte europene actuale precum C.E.R.N., proiectul Wendelstein 7-X care va revoluționa producția de energie sau Laserul de la Măgurele, agenţia va finanţa noile domenii de cercetare care definesc cea de-a patra revoluţie industrială (inteligenţă artificială, digitalizare, realitate virtuală), cu scopul de a creşte competitivitatea statelor europene pe plan internaţional.

PRO sau CONTRA?

#6: Europa curată. Fond european pentru dezvoltarea vehiculelor electrice

Crearea unui fond european pentru investiţii în dezvoltarea transportului în comun electric transnațional, interurban și urban: feroviar, naval, auto, tehnologii aerospațiale și combustibili alternativi ieftini.

PRO sau CONTRA?

#7: Europa cooperării. Stagii pentru studenţii sau elevii şcolilor profesionale într-un alt stat

Extinderea programului ERASMUS și pentru elevii şi studenţii din învățământul profesional, care vor putea urma stagii într-un alt stat, pentru sincronizarea know-how-ului, tehnologiilor şi adaptarea la cerinţele pieţei muncii.

1 argumente în dezbatere

#8: Europa reîntregită. Extindere strategică a Uniunii Europene

Asumarea de către România a rolului de lider regional pentru a sprijini eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi a țărilor din Balcanii de Vest.

PRO sau CONTRA?

#9 Europa siguranţei 2.0. Combaterea atacurilor cibernetice

Uniunea Europeană trebuie să rămână un spaţiu al păcii şi siguranţei, inclusiv în mediul virtual. UE are nevoie de o unitate de securitate cibernetică cu statut militarizat, la care să contribuie toate statele membre, pentru a combate a atacurile cibernetice la care acestea sunt supuse.

PRO sau CONTRA?