PACT pentru Constituție

PACT pentru Constituție

În ultimii doi ani, actuala Constituție și-a arătat, cu adevărat, ineficiența. Procesele decizionale pe care le propune arhitectura constituțională au dus, în fapt, la următoarele situații:

  1. Prim-ministrul a fost schimbat pentru că așa a vrut șeful de partid care controlează majoritatea din Parlament, deși acesta a fost ales cu câteva mii de voturi la el în județ. Executivul reprezentat de Președintele ales cu 6 milioane de voturi are prerogative restrânse, în timp ce executivul reprezentat de Guvernul ales cu 3,5 milioane de voturi are toate prerogativele și deține toată puterea. În aceste condiții, principiul legitimității executivului nu mai este respectat. 
  2. La alegerile locale și parlamentare nu se aplică democrația, primarii sunt aleși și cu 15% din numărul de voturi, iar candidații independenți care au luat mai multe voturi decât partidele nu au intrat în Parlament. În aceste condiții, principiul îndeplinirii voinței majorității cu respectarea drepturilor minorității nu mai este respectat.
  3. Guvernul a încercat să controleze justiția, iar după ce nu a reușit, majoritatea parlamentară a pornit un război împotriva procurorilor care cercetează politicieni. De asemenea, Curtea Constituțională a fost infiltrată de foști politicieni care răstălmăcesc Constituția și dau hotărâri în funcție de interesele de moment, în loc să o apere. În aceste condiții, principiul separării puterilor în stat nu mai este respectat. 

În aceste condiții, susținem modificarea Constituției pentru restabilirea democrației și introducerea următoarelor principii:

  1. Principiul legitimității executivului - Prim-ministrul să nu mai fie ales de o majoritate conjuncturală din Parlament sau susținut și manevrat de un șef de partid. Legitimitatea executivului provine din vot, iar puterea trebuie să o dețină persoana care obține 50%+1 din numărul de voturi ale cetățenilor, indiferent dacă direct (la persoană - regim prezidențial) sau indirect (la partid - regim parlamentar).
  2. Principiul majorității - Alegeri locale și parlamentare uninominale în două tururi prevăzute în Constituție, pentru a nu mai putea schimba legea după interesul de moment al partidelor.
  3. Principiul separării puterilor în stat - Activitatea procurorilor să se desfășoare sub autoritatea CSM și nu a Ministrului Justiției sau a unui alt politician. Curtea Constituțională să fie formată doar din judecători și nu din foști politicieni.

Pentru a demara o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituției în sensul celor de mai sus, trebuie să aflăm în ce măsură dorești și tu să funcționăm după aceste principii - legitimitate / majoritate / separația puterilor în stat. Pentru acest motiv, am inițiat o petiție pentru a strânge semnături online. Dacă vrei să pornim această dezbatere, semnează și tu și roagă-i și pe alți prieteni să semneze și trimite-le această petiție.


SUSȚINE MAI JOS!

Who's signing

5 SEMNĂTURI
200,000 semnături

Ești de acord să susții modificarea Constituției în sensul principiilor de mai jos?

6 reacţii

  • Elena Macovei
    Elena Macovei
    posted about this on Facebook 2018-07-25 17:40:40 +0300
    Semnează și tu un PACT pentru Constituție. Ultima modificare a Constituției a avut loc acum 15 ani. De atunci, societatea românească s-a schimbat mult. Haideți să pornim această dezbatere.
  • Elena Macovei
    Elena Macovei
    signed 2018-07-25 17:39:41 +0300
  • Iliescu Alin
    Iliescu Alin
    signed 2018-06-28 18:04:16 +0300
  • Sebastian Burduja
    Sebastian Burduja
    signed 2018-06-06 15:30:39 +0300
  • Gregor Teodorescu
    Gregor Teodorescu
    signed 2018-06-04 19:13:18 +0300
  • Alexandru Dan Baban NeacSu
    Alexandru Dan Baban NeacSu
    signed 2018-06-04 18:53:06 +0300