PACT pentru comunitate: Atunci când copiii sunt oameni mari

PACT pentru comunitate: Atunci când copiii sunt oameni mari

copii

Final de august. Gânduri de vacanță, aromă de porumb fiert și raze de soare ascunse printre nori. Vacanța mare este aproape de final. Taberele, hotelurile și locurile de joacă au primit cu brațele deschise copiii. Familiile au ieșit în natură, cei mici au descoperit bucuria muntelui, a valurilor mării, a libertății și a copilăriei fără griji.

Dar vacanța nu a fost o bucurie pentru toți.

Undeva în București, la Centrul Social Sfântul Nicolae, copiii orfani, greu încercaţi de viaţă, își desfășoară existența de zi cu zi. Ei nu cer nimănui mai mult de un zâmbet sau o vorbă bună, dar ochii lor caută afecțiunea și bunătatea celor care se opresc să îi cunoască. Una dintre persoanele care s-a implicat total în ajutorarea micuților și a demarat acțiuni importante pentru comunitate a fost Vișinel Bălan, președintele asociaţiei Desenăm Viitorul Tău. Prin eforturile și activitățile asociației, copiii instituționalizați beneficiază de o şansă pe care puțini dintre aceștia o au: şansa de a-şi da restart la viaţă, de a se cunoaşte aşa cum sunt. În drumul către maturitate, aceștia sunt ajutaţi să se dezvolte şi să înveţe că niciodată nu e prea târziu să-ţi trăieşti visurile.

Astfel, alături de comunitatea PACT, am decis ca, pentru o seară, să facem parte din familia copiilor instituţionalizaţi din Centrul Sf. Nicolae. Această experienţă ne-a adus 15 noi prieteni, pe care i-am avut ca invitați la proiecția filmului „Paddington – povestea ursulețului”. Cu vârste, personalităţi şi pasiuni diferite, copiii s-au apropiat unii de alții și s-au integrat într-o familie unită. Iar „armele” cu care au învâțat să lupte împotriva ignoranței și agresiunii sunt speranţa, bunătatea şi iubirea. Pactul lor comun pentru România este ca, indiferent unde îi poartă viaţa, să rămână aceiaşi oameni sinceri, altruişti, pregătiţi să treacă peste orice probleme și peste orice confruntări.

copii 3

Alexandra şi Irina sunt mezinele grupului. Ca două buburuze, ele au intrat în sediul PACT şi au luminat încăperea cu energia lor. Ovidiu şi Constantin, doi băieţi în vârstă de 10 ani, curioşi şi extrem de curajoşi, l-au provocat pe Henry, câinele nostru şi mascota PACT, la joacă. Simona şi Livia, domnişoarele grupului care sunt în clasa a X-a, ne-au ajutat să împărţim fructe, pizza şi sucuri copiilor. Iar Mihai ne-a fascinat cu pasiunea lui pentru IT şi ne-a ajutat să rezolvăm problemele tehnice dinaintea vizionării filmului.

Fiecare dintre aceşti copii ne-a impresionat cu visurile şi speranţele pentru viitor și cu hotărârea cu care își urmează scopul. Simona vrea să devină cântăreaţă, Mihai vrea să îmbine IT-ul cu o profesie de masseur, iar George vrea să fie psiholog pentru a ajuta oamenii să treacă peste greutăţile vieţii cu zâmbetul pe buze. Unul dintre motivele pentru care PACT se implică în activitatea comunităţii, alături de fundații și asociații precum Desenăm viitorul tău, este acela de a pune în legătură şi a crea punţi de comunicare între diferite categorii vulnerabile şi companiile private sau persoanele care îşi doresc să investească în viitorul acestora.

copii 4

În cele din urmă, copiii au fost cei care au dat tonul întregii acțiuni, s-au simţit minunat, au trăit alături de ursuleţul Paddington aventurile prin care a trecut acesta şi s-au bucurat sincer atunci când şi-a găsit o casă şi o familie. Iar pentru noi, seara s-a încheiat cu îmbrăţisări calde şi promisiunea că ne vom revedea.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.