PACT pentru Comunitate - Un zâmbet pentru o zi

PACT pentru Comunitate - Un zâmbet pentru o zi

paradaDimineaţa de miercuri, 20 iunie 2016, a început ca o dimineață obișnuită de vară, cu cer senin și vise de vacanță în suflet. Pentru echipa PACT, următoarele ore aveau să fie încărcate de emoție și curiozitate; urma să ne întâlnim cu tinerii de la Fundaţia Parada, un centru de zi în care aceştia îşi recapătă zâmbetul „furat” de greutăţile vieții.  

Într-un spațiu primitor, amenajat cu foarte mult suflet, cu poze, desene şi diplome afişate pe fiecare perete, ne-au aşteptat cei din echipa fundației pentru a ne face cunoștință cu micile vedete ale centrului. Echipa „Parada” se ocupă în fiecare zi de tinerii care provin din medii defavorizate, care locuiesc pe stradă sau în adăposturi sociale. Parada este centrul care le-a oferit o şansă la o viaţă normală, nu i-a ignorat sau judecat și le-a pus la dispoziție un spațiu pentru lecții, le-a dăruit o masă caldă și posibilitatea unui altfel de viitor. Mai mult decât atât, la centrul Parada, tinerii au acces la traininguri, educație, servicii de igienă personală, haine, rechizite, dar şi la o familie extinsă. Aici pot să fie ei înşişi, să vorbească, să continue cursurile sau să înceapă şcoala, să-şi facă temele şi să-şi descopere talentul şi pasiunile. Educatorii și trainerii Fundației Parada au o metodă incredibilă prin care le distrag atenţia de la poveştile triste care îi aşteaptă pe stradă, iniţierea în arta circului.

 

tudor 

Totul a început acum mai bine de 20 de ani, atunci când, pe străzile din București și-a făcut apariția Miloud Oukili, un clovn franco-algerian care a intrat în legătură cu copiii străzii care locuiau la Gara de Nord.  Neștiind limba română, singurul mod în care a reuşit să comunice cu ei, să le câştige încrederea şi să le distragă atenţia de la sentimentul de abandon a fost arta circului. Astfel, câţiva ani mai târziu, în 1996, Miloud a creat Fundaţia Parada dedicată muncii de teren, pe străzile din Bucureşti. 

tudor 2

În prezent, activitatea începută cu ani în urmă de clovnul Miloud este continuată de către o mână de oameni implicați, pasionați și sincer interesați de bunăstarea copiilor. După ce ne-am împrietenit cu Ricky, Tania, Mădălina, Leo și ceilalți, am fost invitaţi să le admirăm talentul și să îi cunoaştem cu adevărat în locul lor de suflet, acolo unde sunt cel mai fericiţi şi mai liberi, în sala de repetiţii. Am coborât pe o scară îngustă în micul lor paradis, o încăpere luminoasă și colorată. Printre noi s-au strecurat copiii, care au fugit spre cercurile, mingile şi popicele ale căror magie o descoperă în fiecare zi. S-a pornit un joc ameţitor de culori, muzică şi lumină, care ne-a fascinat întru totul. Iar aventura lor continuă. Le mulțumim doamnelor Claudia, Mirela, Flori și tuturor celor care ne-au primit cu inima deschisă în spațiul dedicat viselor și magiei spectacolului. Am donat hăinuțe, rechizite, jucării și am pus zâmbete pe chipurile celor mici. Vă invităm pe toți aceia dintre voi care își doresc să facă o donație, să ia legătura cu Fundația Parada pentru o acțiune de neuitat. 

rosu 3

rosu 2

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.