Opriţi subminarea statului de drept. Membru PACT, victima încercărilor de intimidare a protestatarilor

Opriţi subminarea statului de drept. Membru PACT, victima încercărilor de intimidare a protestatarilor

tudor.ciuhodaruPlatforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) atrage atenţia asupra tentativelor ruşinoase de intimidare a cetăţenilor care protestează paşnic împotriva Guvernului. Reflexele autoritare şi derapajele anti-democratice ale unor membri ai actuale majorităţi parlamentare nu vor face decât să adâncească ruptura dintre Executiv şi protestatari.

Cel mai recent exemplu este senatorul PSD Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul unui proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani pentru participanţii la proteste care prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat”.

PACT îi cere lui Tudor Ciuhodaru retragerea de urgenţă a acestui proiect de lege, în mod evident neconstituţional, pe care nici PSD nu îl va susţine.

Iniţiativa legislativă a senatorului Tudor Ciuhodaru este doar cel mai recent exemplu din şirul de intimidări la care au fost suspuşi protestatarii în ultimele săptămâni. Un alt caz este cel care l-a vizat pe Cristian Mihai Dide, preşedintele PACT Teleorman, unul dintre cetăţenii care şi-au mutat biroul în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de Guvernul PSD-ALDE. În decurs de patru zile, aceasta a fost amendat de patru ori. Două dintre aceste amenzi se referă la încălcarea unor reguli de circulaţie. 

De şi a informat autorităţile cu privire la protestul său zilnic, Cristian-Mihai Dide a fost sancţionat drastic pentru că a călcat marcajul care separă carosabilul de spaţiul protestelor din mijlocul Pieţei Victoria. Poliţia Română a considerat că se impune amendarea conducătorului auto care a adus pancartele până la locul de desfăşurare a protestului civic. În tot acest timp, noul ministru al Justiţiei, domnul Tudorel Toader, care taie trei benzi de circulaţie, rămâne nepedepsit.

Ultima amendă primită de Cristian-Mihai Dide este pentru traversarea printr-un loc nepermis, deşi se cunoaşte faptul că nu există o trecere de pietoni spre Piaţa Victoriei în spaţiul în care au loc protestele. Un exces de zel al autorităţilor, cu acelaşi scop de a descuraja protestele cetăţenilor.

PACT face apel la autorităţile statului pentru a respecta Constituţia României şi a asigura acelaşi tratament tuturor cetăţenilor în faţa legii, fie că sunt protestatari, fie că sunt miniştri. Cetăţenii au ieşit în stradă pentru protejarea statului de drept nu pot fi intimidaţi prin astfel de abuzuri de netolerat.

Sursa foto: ziarelive.ro

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.