Nu dormim, vă păzim: PSD şi ALDE pregătesc noi atacuri la adresa justiţiei

Nu dormim, vă păzim: PSD şi ALDE pregătesc noi atacuri la adresa justiţiei

protest.lum2În ciuda reacţiei publice fără precedent provocate de tentativa Guvernului de subminare a statului de drept prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr 13, PSD şi ALDE pregătesc noi atacuri la adresa independenţei justiţiei.

În această săptămână, în timpul dezbaterii proiectului de lege privind graţierea, domnul Şerban Nicolae, preşedintele comisiei juridice din Senat a declarat că nu este  de acord cu termenul de un an pentru recuperearea prejudiciului. “Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a declarat Nicolae.

Această declaraţie vine să confirme faptul că în momentul de faţă pentru PSD şi ALDE prioritară este scăparea foştilor colegi condamnaţi şi protejarea averilor acestora. 

PACT solicită respingerea proiectului de lege al graţierii, care sub pretextul supraaglomerării penitenciarelor permite  unor infractori să iasă din închisori şi să-şi păstreze averile obţinute ilicit.

PACT atrage atenţia asupra faptului că reprezentantul Ministerului Justiției a recunoscut că Guvernul nu ştie în acest moment câţi deţinuţi vor fi eliberaţi din închisori în urma adoptării acestei legi a graţierii, deoarece Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu deţine un soft care să estimeze această cifră.

Un alt atac la adresa justiţiei independente din România vine din partea liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a depus un proiect de lege care exclude preşedintele şi ministrul de Justiţie din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor-sefi. Votul acestui proiect de lege în Comisia Juridică din Senat a fost amânat, însă PACT reaminteşte că în avizul dat de Consiliul Legislativ pe acest proiect de lege sunt menţionate încălcări ale Constituţiei.

După cum au demonstrat deja, pentru PSD şi ALDE victoria din alegeri reprezintă un cec în alb pentru nerespectarea statului de drept. Sutele de mii de oameni care au protestat pentru o lege egală pentru toţi nu îi împiedică pe aceştia să pregătească noi încălcări ale principiilor fundamentale ale democraţiei.

PACT va protesta public în cazul în care legea graţierii sau legea privind numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor şefi sunt adoptate în forma actuală. Românii au demonstrat deja că astfel de abuzuri nu mai pot fi acceptate.  

Sursa foto: Dan Mihai Balanescu

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.