Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au încălcat Constituţia României

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au încălcat Constituţia României

Prin comunicatul de presă publicat marţi ca răspuns la declaraţia Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au încălcat Constituţia României.

Departamentul de Stat al SUA a publicat luni, 27 noiembrie, un comunicat de presă prin care a transmis că modificarea legilor justiţiei riscă să afecteze lupta împotriva corupţiei. În replică,

preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea au răspuns Departamentului de Stat printr-un comunicat de presă comun în care afirmă că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției şi că acest comunicat „nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor. De asemenea, cei doi au susţinut că „(...) în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.”

Declaraţia este redactată de liderii coaliţiei de guvernare, în numele Parlamentului României, deşi nu toate grupurile parlamentare au fost de acord cu conţinutul acesteia. Acest fapt contravine tocmai articolului 2 din Constituţia României, referitor la suveranitatea statului român, care prevede la alin. 2 următoarele: (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

 

Prin comunicatul transmis Departamentului de stat al Statelor Unite ale Americii marţi, 29 noiembrie 2017, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au vorbit în numele Parlamentului fără a avea un mandat în acest sens, încălcând astfel alin. 2, art. 2 din Constituţia României.

 

De asemenea, documentul transmis de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu conţine informaţii false, precum  cea potrivit căreia schimbarea legilor Justiției ar fi fost „larg susținută” de organizațiile profesionale ale magistraților.

Statele Unite ale Americii sunt aliații noștri. Nu ai Parlamentului, ocupat vremelnic de niște politruci obsedați doar de propriile interese ilegitime și păstrarea privilegiilor, nu a Guvernului, ci ai cetățenilor Romaniei. A zecilor de mii care au ieșit în strada, a sutelor de mii care i-au susținut din casele lor și a milioanelor care vor ca România să fie un stat de drept, cu o justiție independentă. Răspunsul celor doi lideri ai coaliţiei de guvernare este unul iresponsabil, care periclitează relaţia cu cel mai important partener extern al României. Prin acest demers în care au angajat întregul Parlament al României, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu încalcă tocmai ceea ce ei acuză că ar fi încălcat Departamentul de Stat – suveranitatea României. Este un moment ruşinos pentru România şi, din păcate, încă un exemplu de atitudine tip <<hoţul strigă hoţii>> în România imposturii, hoției si prostiei”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT pentru România.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.