Legea alegerilor locale este profund discriminatorie față de candidații independenți

Legea alegerilor locale este profund discriminatorie față de candidații independenți

            Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) semnalează o discriminare flagrantă în Art. 100 din Legea 115/2015, care dezavantajează candidații independenți în favoarea partidelor politice. Mai exact, legea pare să fi fost scrisă în așa fel încat în localitățile mici unde coeficientul electoral este mult mai mare decât pragul electoral (în unele cazuri chiar dublu), candidații independenți care au reușit un scor electoral mai mare decât pragul electoral, dar mai mic decât coeficientul electoral să fie descalificați din etapa a doua de repartizare a mandatelor de consilieri locali. PACT consideră că această reglementare din lege se află în contradicție cu drepturile constituționale de tratament egal și de a fi ales.  

Art. 100 din Legea 115/2015 definește pragul electoral ca „5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripția respectivă. În cazul alianțelor politice sau alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianței 2%. Pentru alianțele cu cel puțin 3 membri, pragul electoral este de 8%.” Coeficientul electoral „este egal cu numarul intreg, fara zecimale, nerotunjit, rezultat din impartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidati si pentru candidatii independenti care au intrunit pragul electoral, la numarul total de consilieri din circumscriptia electorala respective”. Numărul de consilieri locali ai unei localități se stabilește în funcție de populație:

 

 

Așadar, pentru a calcula coeficientului electoral se adună voturile exprimate pentru toate partidele, alianțele si candidații independenți care au trecut pragul de 5% și se împarte acel număr la numărul de consilieri pe care îl are localitatea. În localități care au peste 20.000 de locuitori, coeficientul electoral va fi de regulă mai mic decât pragul electoral din moment ce numărul voturilor exprimate se va împărți la cel puțin 19 consilieri, rezultând la un număr mai mic decât pragul electoral (care poate fi considerat numărul total de voturi împărțit la 20, sau 5%). În comunitățile cu populații sub 20.001 de locuitori coeficientul electoral devine cel puțin egal cu pragul electoral, dar de regulă crește și devine mult mai mare ca acesta, mai ales în cazul localităților cu 10.000 de locuitori sau mai puțini. Motivul este simplu -- cu cât este mai mică populația unei localități, cu atât devine mai mare coeficientul electoral din moment ce numărul total de voturi valabil exprimate (pentru partide, alianțe și candidați independenți ce au trecut pragul electoral) se împarte la un număr mai mic. De exemplu, într-o comună cu o populație de 1400 de locuitori unde au votat 1000 și unde toți candidații au trecut pragul electoral, coeficientul electoral va fi numărul total de voturi exprimate pentru acești candidați împărțit la 9, adică 1000/9 = 111.11 de voturi, cât timp pragul electoral rămâne 5%, adica 50 de voturi. Astfel, se poate observa cum coeficientul electoral este cu 120% mai mare decât pragul electoral.

 

 

De asemenea, art. 100, alin. (4) lit. a) din Legea 115/2015 precizează:

 „in prima etapa, biroul electoral de circumscriptie stabileste numarul de mandate ce revine fiecarei liste de candidati, precum si candidatilor independenti, pe baza coeficientului electoral, care este egal cu numarul intreg, fara zecimale, nerotunjit, rezultat din impartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidati si pentru candidatii independenti care au intrunit pragul electoral, la numarul total de consilieri din circumscriptia electorala respectiva; biroul electoral de circumscriptie repartizeaza fiecarei liste atatea mandate de cate ori coeficientul electoral se include in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru lista respectiva; de asemenea, este declarat ales candidatul independent care a obtinut un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral. Se considera voturi – neutilizate pentru fiecare lista de candidati a partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale voturile care au ramas dupa atribuirea mandatelor, precum si cele inferioare coeficientului electoral”.

 

Așadar, candidații independenți care au trecut de coeficientul electoral câștigă automat mandatul. Dar voturile neutilizate se numără (pentru următoarea etapa) doar pentru listele de candidați a partidelor politice, alianțelor politice și a alianțelor electorale. Candidații independenți care au trecut pragul electoral dar NU și coeficientul electoral sunt eliminați automat din etapa a doua de distribuire, chiar dacă ei au obținut mai multe voturi ca listele partidelor politice, alianțelor politice și a alianțelor electorale care se află în aceeași situație.

 

Doi candidați aflați în situația descrisă mai sus au trimis Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor proceselor verbale din secțiile de votare. Aceștia sunt candidați independenți care au trecut pragul electoral dar nu și coeficientul electoral și au avut mai multe voturi decât partide politice aflateîn aceeași situație, dar au fost eliminați pentru a doua etapă de distribuire a mandatelor de consilieri local. Rezultatul a fost următorul -- partidele politice au obținut mandate de consilieri chiar dacă au strâns mai puține voturi decât candidații independenți.

 

 

Comuna Nițchidorf, județul Timiș

După cum se vede în procesele verbale, candidatul independent Daniel Răducanu a luat același număr de voturi ca lista PNL și cu 2 voturi mai mult decât lista ALDE. Pragul electoral este de 43 de voturi și coeficientul electoral de 78 de voturi. În acest caz coeficientul electoral este aproape dublu valorii pragului electoral. În an doua rundă de distribuire a mandatelor, cele 3 mandate rămase au fost împărțite în felul următor: 1 către PNL (58 de

 

 

voturi neutilizate), 1 către ALDE (56 de voturi neutilizate) și 1 către PSD (52 de voturi neutilizate). Daniel Răducanu, candidatul independent care a avut  același scor ca PNL și un scor mai bun decât ALDE a fost eliminat din cursă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Județul Dolj

Un alt candidat independent care a strâns cu 10 voturi mai mult decât lista PNȚCD a fost și el eliminat din runda a doua de distribuire a mandatelor, iar PNȚCD a luat un mandat de consilier în ciuda faptului că a avut un număr mai mic de voturi valabil exprimate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PACT consideră ca art. 100 din Legea 115/2015 discriminează candidații independenți din comunitățile cu populații mai mici de 20.001 de locuitori. Toate partidele politice (PSD, PNL, UNPR, ALDE și UDMR) care au adoptat legislația actuală și au ales ca alegerile să se desfășoare într-un singur tur au modificat legislația astfel încât șansele ca independenții să intre în consiliile locale și/sau județene să fie mult mai scăzute. În acest fel, partidele mai sus menționate și-au asigurat un număr mai mare de mandate decât le-ar fi atribuite prin simplul vot popular în detrimentul candidaților independenți.

 

Prin acțiunile sale, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor a susținut toți cetățenii integri și competenți care vor să se implice în arena publică, lansând în acest sens campania candidez.eu, prin care a susținut toți candidați independenți la alegerile locale. Astfel PACT continuă să sprijine interesele acestora și să semnaleze această discriminare gravă la care sunt supuși aceștia.   

 

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor lansează un apel către toți candidații independenți din țară care au trecut pragul electoral dar nu și coeficientul electoral să ne transmită un e-mail către adresele [email protected] și [email protected], sau să ne contacteze la 0743 522 233 pentru a semnaliza aceste abuzuri permise de lege. După centralizarea tuturor cazurilor vom susține toți acești candidați independenți în demersurile lor de a dovedi neconstituționalitatea legii.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.