Jos mâinile de pe pensiile românilor! Semnaţi petiţia împotriva naţionalizării pilonului II de pensii

Jos mâinile de pe pensiile românilor! Semnaţi petiţia împotriva naţionalizării pilonului II de pensii

nnPACT solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară să renunţe urgent la amenda impusă companiei NN şi să redevină o instituţie neutră politic care să urmărească în primul rând interesul cetăţenilor.

Joi, 13 aprilie 2017, Autoritatea de Supraveghere Financiară a amendat compania de pensii private NN cu 750.000 lei, adică 1% din capitalul social al firmei. De asemenea, directorului general al NN i-a fost retrasă autorizaţia, primind şi o amendă de 100.000 lei.

Toate acestea au avut loc la doar o zi după ce preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat public că vrea ca ASF să sancționeze compania NN pentru scrisoarea trimisă clienţilor săi, care avertiza asupra posibilităţii naţionalizării pilonului al doilea de pensii, dar şi asupra altor iniţiative periculoase pentru economia României, precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii sau blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii. Măsura luată de ASF reprezintă o formă de intimidare, care demonstrează că această importantă instituţie care ar trebui să fie independentă răspunde la comenzi politice.

Mesajul de informare trimis de compania NN clienţilor săi este unul normal, care nu poate justifica sancţiunea uriaşă primită. Clienţii acestei companii au dreptul să ştie ce se va întâmpla cu banii lor. 

PACT consideră că naţionalizarea pensiilor private este o încălcare a dreptului constituţional la proprietate privată. Consecinţele unor astfel de măsuri ar fi catastrofale pentru industria financiară, judecând după efectele pe care le-a avut această măsură în Ungaria sau Polonia: pierderea credibilităţii externe, deprecierea cursului leu/euro şi împrumuturi mai scumpe pe pieţe internaţionale.

Totodată, după ce deja a făcut de prea multe ori probă de rea-credinţă, prin măsuri precum OUG 13, actualul Executiv are o încredere tot mai mică în rândul românilor, care nu vor să-şi lase pensiile private pe mâna statului.

În acest sens, PACT face apel către toţi cetăţenii care nu doresc naţionalizarea  pilonului al II-lea de pensii şi nu sunt de acord cu amendarea companiei NN să semneze petiţia lansată de colegul nostru Daniel Ciungu, “Jos mâinile de pe pensia mea”: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/jos-mainile-de-pe-pensia-mea

 

Sursă foto: Rador

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.