Interviuri PACT. Octav Parțac (Tămășeni - Adjudeni): „Oamenii s-au implicat, i-au sunat pe ai lor și i-au rugat să meargă la vot. Aceste mesaje ne-au dat multă forță, ne-au responsabilizat și mai mult”

Interviuri PACT. Octav Parțac (Tămășeni - Adjudeni): „Oamenii s-au implicat, i-au sunat pe ai lor și i-au rugat să meargă la vot. Aceste mesaje ne-au dat multă forță, ne-au responsabilizat și mai mult”

Ziua de duminică, 5 iunie 2016, reprezintă o dată istorică pentru Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). Peste tot în țară, echipele PACT au reușit să mobilizeze cetățenii, să-i încurajeze să meargă la vot și să facă o schimbare în bine pentru comunitățile lor. Echipa PACT pentru Tămășeni – Adjudeni, prin Octav Parțac și Iulian Bulai, au dat tonul unui reviriment politic fără precedent în localitățile mici din România, acolo unde se simte o lipsă acută de încredere în partidele noi, în democrație și mai ales, în șansele ei. 

Campania PACT de la Tămășeni a început cu o mână de oameni inimoși, curajoși, a provocat schimbarea în comunitate, a pornit o nouă revoluție a implicării. Care este secretul acestei campanii de poveste?

Într-adevar, am pornit de la două - trei persoane și ușor, ușor grupul nostru a crescut foarte mult pe măsură ce se apropia campania electorală. Ne-au adus împreună spiritul tânăr, valorile promovate de PACT, oamenii integri, curați și sinceri care ne încurajau, ne susțineau și validau demersul nostru. Cu toate acestea, au fost și destule momente de șovăială, debusolare, mai ales atunci când am constatat că e foarte probabil să nu avem terminate actele partidului până la data înscrierii pentru alegerile locale. Dar, parcă din momentul în care am aflat că totul e în regulă, am prins un mai mare elan.

Pot spune că mesajul nostru pozitiv, non-violent și non-instigator ne-a adus cel mai mare câștig. În plus, a adus alături de noi un număr mare de tineri simpatizanți care s-au alaturat constant sau ocazional campaniei noastre.

 

Ați lansat o campanie pentru locuitorii Tămășeniului și Adjudeniului, plecați în afara țării, care sunt interesați de ceea ce se întâmplă în comunitatea lor. Cum a luat naștere această campanie și care este rezultatul ei?

Mergând zilnic pe teren și luând contact cu oamenii, ne-am dat seama că nu este omenește posibil să ne facem cunoscută inițiativa noastră politică tuturor celor aproape 7000 de locuitori care se aflau atunci în Tămășeni și Adjudeni. Și cum campania noastră online a prins foarte bine și am primit numeroase mesaje de susținere de la cei plecați peste hotare (unde trăiesc aproximativ 3000 de tămășeneni și adjudeneni), ne-am gândit că ar fi bine să apelăm la aceste persoane pentru a da un imbold celor rămași acasă. Mai ales că cei plecați sunt în general tineri, apropiați de vârsta noastră. Astfel am lansat campania ”Dacă-ți pasă, sună acasă!”. Mesajele și video-urile de susținere de la ei au curs într-un ritm neașteptat, spre marea noastră satisfacție. Și nu doar atât, oamenii chiar i-au sunat pe ai lor și i-au îndemnat să meargă la vot și să ne acorde credit. Aceste mesaje ne-au dat multă forță, ne-au responsabilizat și mai mult și ne-au făcut să înțelegem cât de mult înseamnă pentru oameni să aibă încredere și să ofere încredere cuiva.

În cele 30 de zile de campanie, v-ați întâlnit cu sute de oameni, ați împărțit mii de zâmbete. Care a fost reacția concetățenilor, cum v-au primit în casele și în inimile lor?

Încă de la început am hotărât să mergem doar pe mesaje pozitive. Nu a fost o alegere simplă, dar ne-am asumat-o și am pus-o în practică. Am pornit de la ideea că fiecare om pe care l-am întâlnit are o poveste, are o istorie unică. Am fost convinși că orice om are mai multe calități decât defecte. Am vrut să aducem în prim-planul campaniei noastre omul, cu tot ce are el mai bun. Într-o proporție covârșitoare, oamenii au fost deschiși dialogului. Pe unii dintre ei i-am convins pe loc, alții ne-au felicitat direct și ne-au transmis susținerea lor, dar au fost și unii sceptici. În loc de găleți cu zahăr și ulei noi am împărțit zâmbetele, cuvinte din inimă și selfie-uri care ne-au adus mii de like-uri și mesaje frumoase.

La final de campanie, uitându-vă în urmă, care ar fi lucrurile pe care le-ați face diferit? Ce ați repeta?

Poate e prea devreme să privesc retrospectiv. Încă sunt bucuros și am inima plină pentru că ne considerăm învingători. Nu din trufie sau ignoranță, acest sentiment vine motivat de faptul că am învins prin bunătate. Întotdeauna binele învinge.

Cred că a fost o lună extrem de intensă, cu multe bariere pe care nu credeam că le pot depăși vreodată, dar pe care le-am trecut cu brio. Am beneficiat de susținerea necondiționată a familiei și nu am suficiente cuvinte să exprim recunoștința pe care o datorez Iuliei, soția mea, care a fost și mamă și tată pentru cei 3 copii ai noștri. De asemenea, tata, mama, frații mei, verișorii și toate rudele mi-au fost alături și m-au încurajat mereu.

De repetat, aș repeta de o mie de ori întâlnirile și discuțiile cu Iulian, Iustin, Cornel, Emi, Francisc, Madalina, Oana, Marius, Iosif, Tudor și toată echipa. Aceste discuții și întâlniri au reprezentat temelia unor prietenii care vor dura mult timp de aici înainte. Pentru ei, cu un mare plus pentru Iulian, am o uriașă recunoștință și le mulțumesc din inima.

Cum ați resimțit campania „din ușă în ușă” față de campania online? Care a fost impactul online al mesajelor PACT pentru Tămășeni?

Deși se spune că, în online, te adresezi mai mult tinerilor, se pare că în cazul nostru, datorită campaniei „Dacă-ți pasă, sună acasă!”, oameni de toate vârstele au auzit de noi. De la foarte mulți am primit adesea mesaje de genul: „Abia aștept să deschid Facebook-ul să văd ce au mai postat băieții de la PACT”.

În ceea ce privește campania „din ușă în ușă”, m-am bucurat nespus de mult când, în a doua parte a campaniei, au apărut mulți consăteni care ne transmiteau: „Vă știu, băieți, mi-ați dat pliant și acasă, și în bazar, și în sat, gata, m-ați convins!”. Am trecut de 3 ori pe la aproape toate casele din Tămășeni și Adjudeni, am fost prezenți în fiecare vineri în bazar, am stat în intersecțiile drumurilor unde am împărțit pliante și am vorbit cu oamenii. 

Ce mesaj aveți pentru cei care v-au oferit votul și încrederea? Care sunt experiențele cele mai importante cu care rămâneți în urma unui asemenea tur de forță ca cel din campania electorală începută în luna mai?

723 de oameni! Am mai spus, nu sunt 5, 10 și nici 100! Sunt 723 de voturi curate, exprimate cu toată convingerea și cu toată speranța. Este cea mai mare răsplată a efortului depus de noi în această perioadă. Îmi doresc acum să demonstrez tuturor acestor oameni că nu s-au înșelat, că suntem capabili și vom rămâne integri. Din poziția de consilier local, împreună cu ceilalți 3 colegi ai mei, vom fi vocea critică ce va ține trează administrația locală. Vom face tot ce ține de noi pentru ca doleanțele cetățenilor comunei Tămășeni să fie cunoscute și rezolvate într-un timp cât mai scurt.

Nu pot să nu amintesc de experiențele fantastice trăite în vizitele noastre de la Ciugud și Peștera. Acolo am înțeles că se poate! Trebuie doar să vrei!

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.