Interviuri PACT. Cristian-Mihai Dide (Roșiori de Vede, Teleorman): „Realitatea politică a zilelor noastre încurajează scepticismul și resemnarea oamenilor atunci când vine vorba de acțiuni sincere făcute în interesul cetățenilor”

Interviuri PACT. Cristian-Mihai Dide (Roșiori de Vede, Teleorman): „Realitatea politică a zilelor noastre încurajează scepticismul și resemnarea oamenilor atunci când vine vorba de acțiuni sincere făcute în interesul cetățenilor”

dide          

În urma evenimentelor internaționale din ultimele săptămâni, care au culminat cu votul #brexit și au pus Marea Britanie în fața deciziei istorice de a ieși din Uniunea Europeană, situația internă și internațională s-a complicat pentru țara noastră. Lipsa unor politicieni realmente interesați de concetățeni se face simțită la toate nivelurile administrative. Deși avem nevoie mai mult ca oricând de lideri autentici – competenți, integri și dornici să se implice pentru comunitate – politicienii sunt preocupați de urmărirea propriilor interese iar chestiunile importante ale țării rămân mereu pe planul doi. Cu toate acestea, oameni tineri, care nu au mai făcut politică până acum, aleg să se implice și să facă o schimbare în bine. La Roșiori de Vede, Cristian Mihai Dide, candidatul PACT la consiliul local, a făcut un PACT pentru transparentizarea procesului administrativ.

Cine este Cristian Mihai Dide și de ce s-a hotărât să candideze din partea PACT pentru consiliul local Roșiori de Vede, Teleorman?

Este un tânăr antreprenor, de 30 de ani, născut și crescut în Roșiori de Vede. În prezent administrez firma proprie, specializată în proiectarea, instalarea și mentenanța sistemelor de detecție și stingere de incendii. Prin natura activității mele și prin calitatea de simplu cetățean, interacționez des cu administrația publică și cu instituțiile ei. Îmi dau seama cât de multe lucruri ar putea fi simplificate și îmbunătățite în administrația locală cu ajutorul tehnologiei și al unor investiții făcute cu cap și nu în interes propriu, cum se fac în prezent. Așa explic și toate cererile, sesizările și acțiunile mele de până acum, pledez pentru transparentizarea informațiilor și pentru implicarea cetățenilor în mod proactiv și sunt convins că aceste aspecte reprezintă cheia progresului, de aceea am costruit campania electorală în jurul acestor argumente.

De ce candidatură din partea PACT? Deoarece, la sfârșitul anului trecut mi-am dat seama că lucrurile se pot schimba doar din interiorul sistemului și cetățeanii vor avea de câștigat prin susținerea unui om în care au încredere. De aici și candidatura mea la Consiliul Local din Roșiori de Vede, candidatură susținută de PACT. Am căutat o echipă formată din oameni cu aceleași valori ca ale mele. Voiam integritate, inițiativă și viziune, lucruri pe care le-am găsit aici și care se suprapun cu perspectiva mea asupra unei administrații publice performante. Echipa a construit un program politic realist și progresist, care răspunde și vine cu soluții viabile la toate nevoile societății noastre.

Care este realitatea politică a orașului și cum te-a influențat scepticismul celor cu care ai intrat în contact de-a lungul campaniei electorale?

Realitatea politică a zilelor noastre, nu numai a orașului nostru, mai întâi de toate, încurajează scepticismul și resemnarea oamenilor atunci când vine vorba de acțiuni sincere făcute în interesul cetățenilor. Din păcate, orașul arată părăsit, trist și fără perspective. Majoritatea banilor publici sunt direcționați către serviciile sociale sau către investiții neprofitabile, fapt care scade calitatea vieții în Roșiori. Spațiile verzi nu sunt amenajate, nu există coșuri de gunoi, orașul nu este cosmetizat deloc, mediul privat nu este sprijinit prin investiții sau facilități, să nu mai vorbim de investițiile minime în susținerea educației copiilor. Este nevoie de o implicare constantă și puternică a oamenilor cu viziune și inițiativă, de promovarea unui spirit mobilizator pentru a reda speranța care s-a pierdut datorită experiențelor cu responsabilii aleși și cu administrația publică. 

Din păcate, cetățenii nu își cunosc drepturile, iar acest lucru nu este din vina a lor, ci este o hibă a sistemului administrativ neprietenos care nu își educă cetățenii și nu vorbește pe înțelesul omului de rând. Administrația nu este transparentă și nici proactivă, nu cunoaște tehnologia curentă și refuză să coopereze cu cetățenii pentru a le cunoaște nevoile. Informații care ar trebui să fie publice nu sunt afișate pe site și nici nu sunt trimise în vreun fel către oamenii interesați. Chiar și în acest context, sunt optimist și hotărât să mă implic în continuare în viața orașului nostru pentru o administrație publică normală, în interesul cetățenilor de rând.

Care este măsura succesului politic pentru tine, raportat la alegerile locale?

Dacă te referi la succesul politic al platformei noastre, cred că unitatea de măsură trebuie raportată la mai multe criterii, pe care echipele noastre le-au atins și acolo unde am avut candidați dar și în zonele cu susținători ai mișcării. În primul rând, putem vorbi de reușita de a avea 100 de candidați pe teritoriul țării, desi la începutul anului nu aveam nici măcar certitudinea că vom putea candida la alegerile din această vară sub sigla PACT. Cred că încrederea fiecărui membru al echipei noastre se datorează tocmai principiilor bine împământenite în filosofia partidului, faptului că fiecare dintre noi vrea să se implice pentru localitatea din care vine și știe că poate conta pe alți oameni integri care au înțeles că fără politică lucrurile nu se pot schimba. Așadar, faptul că am reușit să avem un număr atât de mare de candidați, după doar 2 luni de la înființare, este un criteriu puternic pentru măsurarea succesului nostru la alegerile locale de anul acesta.

Un alt lucru care contează este calitatea electoratului nostru. Am reușit să atragem deopotrivă tineri care au înțeles că viitorul lor este trasat de felul cum se face politica în prezent, dar și de oameni care au deja experiența neplăcută cu diversele partide înmugurite din politica veche. Oameni care au luat atitudine și care răspândesc ideile noastre și felul nostru de a face politică. Evident, succesul nu poate fi definit fără atingerea obiectivelor politice și anume faptul că avem localități unde colegii noștri au fost reușit să obțină locuri în consiliile locale, roluri absolut vitale în activitatea de transparentizare a deciziilor administrației locale.

Personal, în Roșiori, succesul PACT este dat de încrederea oamenilor în tinerii care vor să schimbe felul cum se face politica. Am obținut aproape 500 de voturi! Având în vedere că am avut la dispoziție un timp scurt pentru a disemina programul nostru într-o comunitate în care politica PSD primează, grupul celor 500, deși la prima vedere mic, este essențial. De aici putem construi și face lucruri mari în viitor. Deja, din grupul initial, există oameni care au început să pună presiune pe administrația locală, să urmărească și să analizeze deciziile lor, să trimită cereri fondate de legea 544/2001, lucruri care nu se întâmplau până acum. Este un grup de oameni tineri, care realizează, că altfel nu se mai poate, că dacă nu ne unim forțele vom fi obligați să cedăm, iar acest lucru este de neconceput.

Care au fost cele mai impresionante momente din timpul campaniei și cum s-au desfășurat?

Eu am ales să îmi desfășor campania „door-to-door”. Să vorbesc cu oamenii personal, să le prezint programul meu, să le explic cum se întâmplă lucrurile acum și cum ar fi normal să se întâmple. Oamenii sunt reticenți din păcate, populația este îmbătrânită iar resemnarea se simte puternic. Politica veche încă își spune cuvântul și asta se poate vedea clar în rezultatele alegerilor de anul acesta, când au fost votați oameni corupți, condamnați sau acuzați de încălcarea legii. Lucrul acesta poate fi explicat doar prin lipsa de informare și prin nepăsare. Acestea au fost și momentele impresionante, în sensul mai puțin bun, faptul că oricât de mult suflet ai fi investit, primeai răspunsuri de genul : “Oricum nu se mai schimbă nimic! Eu nu înțeleg de ce îți bați capul.. nu vezi că suntem deja distruși și nimic nu poate fi salvat?”

Eu refuz să fiu de acord cu această atitudine și nu mă pot resemna atât timp cât avem generații noi de care trebuie să avem grijă și suntem responsabili moral să le oferim o calitate a vieții mai bună decât a noastră. M-a încurajat mult echipa, care a fost mereu alături de mine, atât cea locală cât și cea de la centru. Cu toții ne-am lovit și încă ne confruntăm cu aceleași probleme, dar faptul că suntem uniți pentru aceeași cauză, contează foarte mult.

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ce ai face diferit? Ce s-ar schimba în atitudinea ta?

Sunt multe lucruri pe care nu le poți prevedea într-o campanie, mai ales când ești nou în acest domeniu. În primul rând, procesul candidaturii în sine presupune o birocrație imensă și dacă nu ai reusurse umane și de timp, cu greu poți reuși să te încadrezi în cerințele legislative. Așadar, aș aborda aceeași strategie și aceeași atitudine, dar aș încerca să atrag oamenii în echipa PACT, să îi fac să înțeleagă că rezultatele vor apărea doar atunci când ne implicăm cu adevărat, când contribuim cu ceva palpabil, cu 5 minute din timpul liber dedicate comunității, cu donații de care nu mai avem nevoie, cu o discuție cu un prieten despre oamenii noi din politică. Consider că întreaga echipă este pe drumul cel bun și în curând se vor concretiza multe din ambițiile noastre, iar comunitățile locale vor demonstra că le-am câștigat încrederea la următoarele alegeri locale.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.