Interviuri PACT. Andrei Carabelea (Piatra Neamț): „PACT este mai mult decât o platformă de acțiune și implicare a tinerilor, este un model pentru o altfel de politică”

Interviuri PACT. Andrei Carabelea (Piatra Neamț): „PACT este mai mult decât o platformă de acțiune și implicare a tinerilor, este un model pentru o altfel de politică”

piatra3

Membrii PACT s-au implicat intens în campania pentru alegerile locale, hotărâți să schimbe modul în care cetățenii se raportează la politică. Andrei, ești liderul organizației PACT pentru Piatra Neamț, o filială care s-a lansat în primăvara acestui an. Ce te-a determinat să faci pasul spre politică și să preiei inițiativa?

Andrei Carabelea: Interesul meu față de politică a evoluat treptat de-a lungul timpului. Am absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și, ulterior, am fondat Asociația „Sens Civic” din Piatra Neamț. Am lucrat mai bine de 8 ani în mediul privat, având experiență în managementul afacerilor și în implementarea de proiecte cu fonduri nerambursabile. Timp de 4 ani am profesat în învâțământ, însă am descoperit un sistem educațional învechit și ineficent. În paralel cu munca am format o echipă de voluntari tineri alături de care am organizat numeroase proiecte de voluntariat în domenii precum tineret, mediu, social, educaţie și sănătate.

În perioada 2009 – 2012, dornic să mă implic și să contribui mai mult în dezvoltarea comunității am activat în cadrul unei organizații de tineret a unui partid politic, însă m-am retras conștientizând că tinerii nu au nicio șansă să evolueze atunci când sunt atrași în partidele mari. Nu am acceptat alte invitații de la formațiuni similare, în contradicție cu oportunismul politic promovat și practicat de la Revoluție și până în prezent în România.

PACT este mai mult decât o platformă de acțiune și implicare a tinerilor, este un model pentru o altfel de politică, guvernată de profesionalism, competență și integritate. Ce reprezintă PACT pentru locuitorii orașului Piatra-Neamț?

Andrei Carabelea: Reprezintă în primul rând o alternativă la practicile vechilor partide care sunt conduse de oameni slabi, nepregătiți și nedemni pentru funcțiile pe care le ocupă. Acestor politicieni „de meserie” le lipsește capacitatea de a reprezenta electoratul cu hotărâre și convingere a propriilor idei. Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor vine ca răspuns la partidele care au membrii puși sub acuzare sau cercetați penal, obiectivul său fiind acela de a promova respectarea reperelor morale în politică. Codurile de Etică sunt insuficiente dacă rămân doar pe hârtie, iar locuitorii orașului Piatra Neamț dau semne clare asupra faptului că politica nu mai poate rămâne o chestiune de grupuri și interese.  

Care au fost primele reacții ale pietrenilor la Campania PACT? Cum a crescut organizația și ce impact au avut primele acțiuni?

Andrei Carabelea: Primele acțiuni au fost legate de strângerea de semnături necesare depunerii candidaturilor pentru alegerile locale. Timp de mai bine de 3 săptămâni am mers împreună cu colegii mei și am bătut orașul la picior, în lung și-n lat, pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a le afla problemele și dorințele, pentru a-i înțelege mai bine și a ne face cunoscuți. Oamenii sunt reticenți și nici nu mai vor să se lase abordați, păcăliți, sfidați de policieni. Ce să mai vorbim de a semna pentru susținerea unor candidați? Dacă ar fi să realizăm o statistică pe baza propriei experiențe: doar 3 din 10 oameni au acceptat să semneze pentru susținerea candidaților PACT - Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor pentru alegerea Consiliului Local Piatra Neamt. Cu toate acestea, am reușit să depășim numărul necesar de semnături și să câștigăm inima multor pietreni. Însă am rămas cu un gust amar după toată experiența. Cei care sunt responsabili de această atitudine a cetățenilor față de alegeri, față de politică și față de însăși ideea de democrație, oare cum au reușit să strângă cu atâta ușurință atâtea mii de semnături? Oare cum se prezintă ei în fiecare campanie electorală în fața alegătorilor și cu ce fel de noi promisiuni încearcă să atragă noi și noi voturi?  

piatra1

Cum ai resimțit campania „din ușă în ușă” față de campania online? Care a fost impactul online al mesajelor PACT pentru Piatra Neamț?

Andrei Carabelea: Pe parcursul campaniei electorale am organizat mai multe acțiuni stradale, dintre care cea mai de succes a fost „CapRe Diem!” Cum a început totul? Într-o zi frumoasă de duminică, 22 mai, am ieșit la o întâlnire cu pietrenii, în centrul orașului, cu scopul de a promova un mesaj civic de impact: ”România are nevoie de o schimbare profundă de mentalitate!” Am denumit acțiunea ”CapRe Diem!” din două motive: pe de o parte, este nevoie de o Repoziționare a cetățenilor față de propria țară, o Recâștigare a încrederii în valorile pentru care a curs sânge la Revoluție și o asumaRe a destinului pe care ni-l dorim, în funcție de ceea ce suntem dispuși să facem! Pe de altă parte, alături de membrii PACT, au participat la eveniment Sașa și Sonia, cele două căprițe care au devenit mascotele campaniei electorale. Ele au ieșit din turmă pentru a se împotrivi unui tip de mentalitate nedreaptă și care le vizează direct: ”Să moară capra vecinului!”. Atâta timp cât acest tip de prejudecată persistă în mentalul colectiv ne diminuăm sistematic șansele de a evolua. Dorim ca alături de Sonia și Sașa să încurajăm o relație de parteneriat, de colaborare cu vecinii, cu colegii și chiar cu competitorii. Dintr-o astfel de colaborare am avea de câștigat cu toții! Dacă vom continua să ne punem în continuare piedici... ne condamnăm generație cu generație la eșec!

Evident am comunicat mult și online, utilizând în special rețelele de socializare. Ambele tipuri de comunicare, atât cea directă cât și cea online, au fost indispensabile pentru PACT. Însă, chiar dacă prin comunicarea online mesajele noastre ajung mult mai ușor către simpatizanți și membri, discuția directă cu oamenii este cea care permite să se creeze o relație. Dacă este să privim retrospectiv, analizând inclusiv rezultatul alegerilor, cred că sunt puțini cei care ne-au votat doar pentru că ar fi văzut pe Facebook postările noastre. 

piatra4

Care este cea mai mare provocare a unui tânăr care se implică în politica din România?

Andrei Carabelea: Provocările sunt atât de multe și atât de mari, încât mi-ar fi foarte greu să realizez un clasament. În primul rând, trebuie să fii dispus să renunți la câteva lucruri: sacrifici din timpul petrecut cu familia sau cu prietenii, mulți îți întorc spatele și apar mulți judecători aspri, inclusiv dintre apropiați. Chiar și pe plan profesional ești nevoit să îți concentrezi activitatea și să fii mai eficient. Politica înseamnă un efort de echipă, nu poți face nimic de unul singur. Așadar, totul începe cu alegerea echipei potrivite: oameni care să aibă principii, valori și scopuri apropiate cu ale tale. Desigur, apar situații și detalii care trebuie armonizate prin dialog, dezbatere sau vot. Însă cea mai importantă provocare pentru un pactist este dată de încăpățânarea noastră, a celor care alcătuim PACT, de a oferi un cu totul alt sens termenului de ”politică”. Noi vrem să îi facem și pe cei din jur să înțeleagă faptul că ”politica bunului plac” sau ”politica pentru politicieni” trebuie să se schimbe în ”politica cetățeanului”. Provocarea noastră este să rezistăm tendințelor de intimidare, de neglijare sau de decredibilizare venite din partea competitorilor politici, a unei părți a presei sau a unor comentatori necinstiți.

La final de campanie, uitându-te în urmă, care ar fi lucrurile pe care le-ai face diferit? Ce acțiuni ar merita replicate și în alte județe?

Andrei Carabelea: Nu am inventat roata la Piatra Neamț, deși, împreună cu colegii, pot spune că sunt mândru de activitățile și campaniile neobișnuite pe care le-am realizat, într-un mediu dominat de practici și tehnici contraproductive de propagandă. După această campanie, recunosc că am acordat o atenție prea mare comunicării pe Facebook. Dacă ar fi să reluăm campania de la început, aș sta zi de zi de vorbă cu oamenii, pe stradă, în parcuri, în piețe, în dialog cu oamenii, din ușă în ușă... Așa ajungi să-i cunoști pe cei din jur, să înțelegi felul în care reacționează, să le cunoști nevoile, dorințele, visurile. 

pact2

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.