Profil public


Activitatea lui Iliescu Alin

  • signed PACT pentru Constituție 2018-06-28 18:04:16 +0300

    PACT pentru Constituție

    5 SEMNĂTURI

    PACT pentru Constituție

    În ultimii doi ani, actuala Constituție și-a arătat, cu adevărat, ineficiența. Procesele decizionale pe care le propune arhitectura constituțională au dus, în fapt, la următoarele situații:

    1. Prim-ministrul a fost schimbat pentru că așa a vrut șeful de partid care controlează majoritatea din Parlament, deși acesta a fost ales cu câteva mii de voturi la el în județ. Executivul reprezentat de Președintele ales cu 6 milioane de voturi are prerogative restrânse, în timp ce executivul reprezentat de Guvernul ales cu 3,5 milioane de voturi are toate prerogativele și deține toată puterea. În aceste condiții, principiul legitimității executivului nu mai este respectat. 
    2. La alegerile locale și parlamentare nu se aplică democrația, primarii sunt aleși și cu 15% din numărul de voturi, iar candidații independenți care au luat mai multe voturi decât partidele nu au intrat în Parlament. În aceste condiții, principiul îndeplinirii voinței majorității cu respectarea drepturilor minorității nu mai este respectat.
    3. Guvernul a încercat să controleze justiția, iar după ce nu a reușit, majoritatea parlamentară a pornit un război împotriva procurorilor care cercetează politicieni. De asemenea, Curtea Constituțională a fost infiltrată de foști politicieni care răstălmăcesc Constituția și dau hotărâri în funcție de interesele de moment, în loc să o apere. În aceste condiții, principiul separării puterilor în stat nu mai este respectat. 

    În aceste condiții, susținem modificarea Constituției pentru restabilirea democrației și introducerea următoarelor principii:

    1. Principiul legitimității executivului - Prim-ministrul să nu mai fie ales de o majoritate conjuncturală din Parlament sau susținut și manevrat de un șef de partid. Legitimitatea executivului provine din vot, iar puterea trebuie să o dețină persoana care obține 50%+1 din numărul de voturi ale cetățenilor, indiferent dacă direct (la persoană - regim prezidențial) sau indirect (la partid - regim parlamentar).
    2. Principiul majorității - Alegeri locale și parlamentare uninominale în două tururi prevăzute în Constituție, pentru a nu mai putea schimba legea după interesul de moment al partidelor.
    3. Principiul separării puterilor în stat - Activitatea procurorilor să se desfășoare sub autoritatea CSM și nu a Ministrului Justiției sau a unui alt politician. Curtea Constituțională să fie formată doar din judecători și nu din foști politicieni.

    Pentru a demara o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituției în sensul celor de mai sus, trebuie să aflăm în ce măsură dorești și tu să funcționăm după aceste principii - legitimitate / majoritate / separația puterilor în stat. Pentru acest motiv, am inițiat o petiție pentru a strânge semnături online. Dacă vrei să pornim această dezbatere, semnează și tu și roagă-i și pe alți prieteni să semneze și trimite-le această petiție.


    SUSȚINE MAI JOS!

    Adaugă SEMNĂTURI
  • answered 2018-03-24 19:30:04 +0200
    Q: În ce țară locuiți în acest moment?
    A: Anglia

    PACT-pentru-Diaspora-voteaza


    PACT pentru Diaspora


    PACT pentru Europa


    PACT este o platformă a comunităților locale din țară și din diaspora pentru libertate economică, dezvoltare regională și consolidarea democrației românești în NATO și Uniunea Europeană.

    Diaspora ne-a dat în 2014 un Președinte.

    Mulțumim!

    Ne dorim să valorificăm potențialul disporei românești și să realizăm o primă profilare a acesteia, printr-un chestionar care ne va ajuta să înțelegem mai bine de ce pleacă românii din România și ce i-ar face să se întoarcă.

    Vă rugăm să completați acest sondaj pentru ca noi să aflăm cum putem să ne implicăm în comunitățile locale din România, atât din mediul urban cât și din mediul rural.

    Răspund la chestionar.
  • Spunem „NU” subordonării politice a AGERPRES

    37 SEMNĂTURI

    Spunem NU subordonării politice a instituţiilor media din România

    Planul PSD de transformare a României într-un regim iliberal continuă prin asaltul la independenţa presei. După atacurile la adresa justiţiei şi partenerilor externi (de exemplu, ambasada SUA), PSD mai face un pas spre scoaterea României din grupul democraţiilor liberale europene. Liviu Dragnea şi complicii săi plănuiesc să transforme agenţia naţională de presă, radioul şi televiziunea română în grupul de presă privat al PSD. 


    Ce vrea Guvernul PSD? Politizarea unei instituţii media fundamentale

    Actualul ministrul al Culturii dorește transformarea instituțiilor publice de media în biroul de presă al statului. Printr-un proiect de legei iniţiat de dl Lucian Romaşcanu se doreşte modificarea procedurii de numire şi demitere a directorului general al Agerpres, fără criterii profesionale care ar putea sta la baza votului împotriva raportului de activitate. Astfel, conducerea agenţiei naţionale de presă ar urma să fie controlată politic direct.  


    Cum funcţionează instituţia în momentul de faţă? Imixtiunea politică este limitată

    Conform legii în vigoare, Agerpres este condusă de un Consiliu Director, al cărui președinte este directorul general. Membrii Consiliului Director, în afară de președinte, sunt angajații prin concurs ai Agenției, fără imixtiune politică. Directorul general este numit de către premierul în funcție, numire urmată de un vot parlamentar.


    Ce vizează, de fapt, PSD? Acapararea instituţiilor media de stat

    Tot mai multe semnale din spaţiul public atrag atenţia asupra intenţiei PSD de a proceda în mod similar şi cu serviciile publice de televiziune sau radio. Scopul final ar fi contopirea celor trei sub o conducere unică, subordonată politic, ceea ce ar reprezenta o lovitură gravă la adresa democraţiei din România. Agerpres, Serviciul Român de Radiodifuziune şi Televiziunea Română sunt instituţii profesionale, nu politice. Această intenţie îngrijorătoare de a le acapara politic ar înscrie România pe o listă ruşinoasă de regimuri iliberale, alături de ţări precum Ungaria sau Polonia care au recurs la astfel de practici, atentând la unul dintre fundamentele democraţiei – liberatea presei.

    Adaugă SEMNĂTURI
  • signed Alegeri europarlamentare 2017-08-03 18:15:02 +0300

    Alegeri europarlamentare

    Pentru a participa la alegerile europarlamentare cu liste complete, trebuie să strângem peste 200.000 de semnături. Pentru că cel mai important actor civic și politic este cetățeanul, strângem aceste semnături la firul ierbii, în România profundă. De aceea, nu investim sume fabuloase pentru a strânge semnăturile într-o perioadă foarte scurtă, ci construim pas cu pas aceste liste.

    Înscrie-te și tu pentru a semna listele PACT pentru alegerile europarlamentare.

     

    24,227 SEMNĂTURI

    Semnătura ta ne va permite să prezentăm liste pentru alegerile europarlamentare din 2019, conținând cei mai competenți și mai curați candidați la Parlamentul European. Candidaturile vor fi supuse dezbaterii publice iar dacă devii pactist, vei avea ocazia chiar sa votezi un candidat sau altul, pentru a ocupa o poziție pe listă sau chiar să candidezi și tu.

    De asemenea, PACT supune dezbaterii publice și interne, întregul său program și toate deciziile importante luate de către reprezentanți.

    Conform legii alegerilor, tabelul conținând semnăturile trebuie să conțină următoarele date de identificare:

    Nume | Prenume | Adresă | Localitate | B.I. / C.I. | Data nașterii | Serie | Număr | CNP

    De aceea, te rugăm să îți verifici adresa de e-mail și să completezi formularul anexat.

    Adaugă SEMNĂTURI