#farapenali - PACT cheamă cetățenii în stradă pentru a sancționa noi atacuri ale Parlamentului împotriva democrației

#farapenali - PACT cheamă cetățenii în stradă pentru a sancționa noi atacuri ale Parlamentului împotriva democrației

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este profund dezamăgită de “scăparea” fostului Ministru al Afacerilor Externe de o eventuală răspundere în fața justiției pentru organizarea rușinoasă a alegerilor prezidențiale din diaspora în noiembrie 2014. Plenul Senatului a votat împotriva începerii urmăririi penale a fostului Ministru Titus Corlățean, cu 26 de voturi pentru încuvințarea începerii urmăririi penale și 92 de voturi împotriva acestui demers. 

Reamintim că în zilele de 2 și 16 noiembrie 2014 cetățenii români din diaspora au așteptat și mai mult de 8 ore pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot, mulți dintre ei nereușind să voteze. Imaginile cu cozile de la secțiile de votare din mai multe țări precum Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia, Austria și Canada au facut înconjurul lumii. Mai multe incidente violente au avut loc atunci când forțele de ordine locale au fost nevoite să intervină din cauza numărului mare de români care după ore în șir la coadă nu au reușit să voteze.

Faptul că fostul Ministru Corlățean a demisionat imediat după primul tur ar trebui să însemne că acesta și-a asumat răspunderea pentru situația creată. Din nefericire, relatările domniei sale de miercuri indică o disonanță cognitivă în felul cum dânsul vede “lumina și dreptatea”.

"Resping in termeni foarte clari si categorici orice acuzatie adusa. Un an si jumatate am decis sa tac lasand anchetatorii sa isi faca treaba in mod profesionist, insalinia si directia a fost cu totul alta. Am simtit un profund regret fata de situatia in care s-au aflat cetatenii romani de buna credinta care au trecut prin acele evenimente. Nu pentru altii. (…) Daca s-ar fi incercat ceva ilegal s-ar fi stiut la nivel interinstitutional. (…) Chiar daca unii nu doresc, se vor face si lumina si dreptate" – Titus Corlățean.

Așadar, fostul ministru și-a dat demisia imediat după primul tur, a “lăsat anchetatorii să-și facă treaba în mod profesionist” timp de un an jumătate, respinge în termeni foarte clari și categorici orice acuzație adusă, dar urmărirea sa penală este blocată de 78% din Senatorii prezenți la vot.

Lui Titus Corlățean i-a urmat la cârma Ministerului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, acesta dând dea asemenea dovadă de rea-intenție în cele 2 săptămâni dintre cele două tururi. PACT consideră că urmărirea penală trebuie extinsă și împotriva domnului Meleșcanu, care nu a făcut altceva decât să continue seria de ilegalități începută de predecesorul său, în condițiile în care consecințele deciziilor domnului Corlățean erau deja evidente. Concret, dacă fostul ministru Titus Corlățean ar fi putut pretinde că nu a putut să prevadă numărul mare de votanți, domnul Theodor Meleșcanu nu are nici o scuză că a decis perpetuarea cu bună-știință a împiedicării votului în diaspora

Prin această decizie, Parlamentul României și-a arătat incă o dată disprețul față de românii din diaspora, la fel cum au facut-o când au trecut o lege a votului prin corespondență care mai degrabă descurajează românii de la optarea pentru această formă de vot, doar 1300 de români înscriindu-se până în prezent în registrul electoral.

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor consideră că cetățenii români din diaspora sunt o resursă vitală pentru buna dezvoltare a României, și cere Parlamentului să respecte toate drepturile acestora, inclusiv dreptul lor la vot. PACT mai cere Parlamentului să încuviințeze toate cererile venite din partea justiției și să permită anchetarea tuturor demnitarilor, care trebuie să fie egali în fața legii cu toți cetățenii acestei țări.

Votul de marți din Parlament reprezintă doar un exemplu de inițiativă împotriva interesului cetățenilor acestei țări, alături de acordarea pensiilor speciale aleșilor locali, statutul preferențial acordat avocaților și dezincriminarea abuzului în serviciu sau a conflictului de interese. Ultimul exemplu în acest sens îl reprezintă adoptarea propunerii legislative prin care senatorii și deputații care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 să nu poată fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate.

Ca urmare a tuturor acestor decizii revoltătoare, PACT trage un puternic semnal alarmă și consideră că șirul acestor abuzuri ale parlamentarilor trebuie oprit urgent. În acest sens, PACT va organiza joi, ora 20, un flashmob în Piața Romană, iar sâmbătă, 25 iunie, în Piața Constituției, de la ora 18, protestul “Parlament #farapenali” în fața Palatului Parlamentului, sub deviza: “Împreuna albim Parlamentul”.Toţi participanţii la aceste manifestaţii de protest sunt astfel rugaţi să poarte culoarea alb.

 

Facem apel către toți cetățenii care se simt nereprezentați de actualul Parlament să ni se alăture și să sancționeze aceste grave derapaje ale instituției care ar trebui să fie simbolul democrației românești, participnd la acţiunile noastre de protest:

 

Flashmob - https://www.facebook.com/events/1646648528890971/

Protest - https://www.facebook.com/events/1603923989920224/

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.