Dragi români, nu cădeţi în capcana lui Liviu Dragnea: inamicul democraţiei rămâne PSD, nu Klaus Iohannis

Dragi români, nu cădeţi în capcana lui Liviu Dragnea: inamicul democraţiei rămâne PSD, nu Klaus Iohannis

PACT pentru România consideră că decizia domnului Preşedinte al României Klaus Iohannis de a accepta persoana nominalizată de PSD-ALDE pentru poziţia de premier (Viorica Dăncilă) este cea corectă. Deşi nu a fost o alegere uşoară, acestă opţiune a fost totuşi cea mai puţin periculoasă pentru democraţia din România.

În contextul actual, în care majoritatea PSD-ALDE urmăreşte subordonarea politică a justiţiei şi capturarea statului, miza fundamentală este împiedicarea adoptării legilor justiţiei. În eventualitatea suspendării lui Klaus Iohannis, cu Călin Popescu Tăriceanu preşedinte interimar fie doar şi pentru 30 de zile, acest lucru ar fi putut deveni o realitate în următoarele luni.

Criza declanşată în mod intenţionat de Liviu Dragnea, cu costuri uriaşe pentru România, a avut un dublu scop: nu doar înlăturarea unui premier care nu-i era totalmente fidel, ci şi provocarea Preşedintelui României de a forţa şi eventual depăşi limitele Constituţiei, pentru a motiva suspendarea sa. Reamintim că există o decizie a CCR care limitează spaţiul de manevră al Preşedintelui în ceea ce priveşte acceptarea unui premier propus de o majoritate parlamentară:

Decizia 80/2014 CCR, art 319: De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului.

PACT pentru România consideră că propunerea doamnei Viorica Dăncilă este una ruşinoasă, domnia sa neavând nici compentenţele, nici anvergura politică pentru a fi premier. Realizările sale ca europarlamentar sunt aproape inexistente, iar unicul criteriu după care a fost selectată pentru funcţia de prim-ministru este loialitatea faţă de liderul partidului, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, unicul responsabil pentru performanţa sa şi a Guvernului pe care îl va conduce este PSD şi nu Preşedintele Klaus Iohannis. În momentul de faţă, şeful statului este singurul actor politic care nu este controlat de PSD şi poate împiedica transformarea ţării în moşia personală a lui Liviu Dragnea.

În concluzie, PACT pentru România consideră că demiterea fostului premier Mihai Tudose a fost o criză creată artificial de PSD, din care marele perdant pare a fi Klaus Iohannis. Acest lucru poate servi scopurilor unui singur actor politic: chiar PSD-ul. Facem astfel apel la calm şi la raţiune, pentru a nu uita care sunt aliaţii statului de drept şi ai democraţiei şi care sunt inamicii săi. Totodată, pentru PACT, obiectivul politic la care ar trebui să se raporteze actorii politici responsabili este aşezarea României pe un drum stabil şi corect pentru Centenar şi pentru preşedinţia Consiliului UE. De asemenea, facem apel către toţi cetăţenii cinstiţi cărora le pasă de soarta României să fie prezenţi sâmbătă, 20 ianuarie 2018 la protestele din întreaga ţară: https://www.facebook.com/events/1974424552886382/

Am susţinut încă de marţi următoarele: din punctul meu de vedere, este cel mai greu moment din mandatul preşedintelui Iohannis, care este prins între ciocanul propriei promisiuni de a nu mai numi un al treilea premier de la PSD şi nicovala prelungirii unei crize politice. Sa nu cădem în capcana în care mulţi comentatori sunt tentaţi să pice: trecerea paternităţii acestei instabilităţi politice în responsabilitatea lui Klaus Iohannis. Să fie foarte clar: aceasta nouă criză şi nefastele ei urmări au un singur autor - PSD. Nu este exclus nici ca Liviu Dragnea să fi recurs la demiterea lui Mihai Tudose inclusiv pentru a-i întinde o capcană lui Klaus Iohannis: o alegere între Scila si Caribda şi deci un pretext pentru suspendare.

A fost o capcană, acum e clar. A fost şah la președinte, iar mutarea sa a fost corectă. Nu ușoară, nu cu surle și trâmbițe, nu cu spume la gură. Preşedintele României nu a avut de ales. A evitat riscul suspendării — iminent, la cel mai mic pas “greșit” — și rămâne acolo unde trebuie pentru a putea opri asaltul împotriva statului de drept. Daca refuza propunerea si era suspendat, iar Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu trecea toate modificările la legile justiției pe repede înainte, ce s-ar fi întâmplat oare!? Da, dacă refuza propunerea, lua niște like-uri pe Facebook, dar era suspendat si câștiga al doilea mandat cu ușurintă. Dar pierdeam cu toții războiul cu gașca de analfabeți infractori care a pus mâna pe putere, gaşca ce ar fi scăpat peste noapte de toate problemele din justiție. Când un om pune interesul ţării sale deasupra unor unui câştig electoral, e demn apreciere.

Pe de altă parte, DE CE discutăm acum despre Klaus Iohannis şi nu despre gaşca de infractori analfabeți care au generat toate aceste crize? Vedeți ce diabolic este Liviu Dragnea, cu privirea lui de <<felcer obosit, privind cu plictiseala pacientul - poporul român - aflat în moarte clinică>>? Subiectul nu mai e el sau gaşca din PSD-ALDE, ci Klaus Iohannis, cel mai mare adversar al lor şi singurul care le putea ţine piept. Oameni buni, nu vă duceți după fentă!”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PACT.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.