Domnule Liviu Dragnea, legea anti-defăimare este paralelă cu democraţia

Domnule Liviu Dragnea, legea anti-defăimare este paralelă cu democraţia

PACT pentru România a luat act cu profundă îngrijorare de declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea privind necesitatea unei legi împotriva defăimării. O astfel de reglementare ar reprezenta un abuz deosebit de grav, încălcând una dintre libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români – libertatea de exprimare.

Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni - gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic”, a declarat Liviu Dragnea la un post de televiziune.

O lege împotriva defăimării este echivalentă cu cenzurarea opiniilor nefavorabile regimului – o practică specifică dictaturilor. Dreptul neîngrădit la liberă exprimare reprezintă fundamentul oricărei democraţii. Dreptul unui europarlamentar român dintr-un partid de opoziţie de a critica Guvernul României este egal cu cel al unui reprezentant al Puterii de a lăuda Executivul. Cenzura opiniilor este semnalul că un regim alunecă înspre totalitarism.

Liviu Dragnea nu este la prima tentativă de cenzurare a opiniilor care nu-i convin, în 2015 acesta fiind iniţiatorul unui proiect de lege care prevedea amenzi pentru “defăimare socială”, care reprezenta de fapt o metodă de intimidare a presei. Acum, instalat la conducerea ţării, revine la obsesia sa privind anihilarea criticilor, inspirându-se tot mai mult de la regimurile iliberale din Ungaria, Polonia sau Turcia.

Prima şi cea mai importantă dintre valorile pe care PACT le promovează este libertatea. De aceea, PACT pentru România va monitoriza cu maximă stricteţe orice tentativă de îngrădire a libertăţii de exprimare, fie prin legi, fie prin acţiuni în forţă împotriva protestelor paşnice. Facem apel către toţi cetăţenii cărora le-a fost încălcată în vreun fel libertatea de exprimare să ne sesizeze accesând această pagină.

Într-adevăr, imaginea României are de suferit la Bruxelles din cauza unor demnitari români. Sunt mulţi oficiali europeni care privesc cu suspiciune ţara noastră pentru că ştiu că preşedintele principalului partid de guvernământ şi al treilea om în stat este condamnat penal. Nu fac deloc cinste României nici actualii sau foştii europarlamentari care nu ştiu să se exprime în nicio limbă străină sau care declară că Pakistan sau Iran sunt state membre ale UE. Sper ca legea anunţată de domnul Dragnea să nu devină realitate, pentru că dacă ar deveni, atunci putem considera oficial că România a încetat să mai fie o democraţie”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.