Din Piaţa Victoriei, la Palatul Parlamentului. PSD şi ALDE continuă războiul cu românii cinstiţi prin Şerban Nicolae, vocea infractorilor din Parlament

Din Piaţa Victoriei, la Palatul Parlamentului. PSD şi ALDE continuă războiul cu românii cinstiţi prin Şerban Nicolae, vocea infractorilor din Parlament

serban.nicolaeÎn ciuda amplelor proteste din ultima lună, actuala majoritate parlamentară se întrece în iniţiative de subminare a justiţiei şi protejare a corupţilor din România.

În această săptămână, în timpul dezbaterii proiectului de lege privind graţierea, domnul Şerban Nicolae, senator PSD şi preşedintele comisiei juridice din Camera Superioară a Parlamentului, a depus amendamente la legea graţierii în forma propusă de Guvern.

În varianta lui Şerban Nicolae, pot beneficia de grațiere cei condamnați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu și conflict de interese.

De asemenea, ar urma să fie grațiați cei condamnați pentru infracțuni asimilate infracțiunilor de corupție (inclusiv efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității).

Amendamentele depuse de preşedintele Comisiei Juridice din Senat  demonstrează încă o dată că pentru PSD şi ALDE scăparea foştilor colegi condamnaţi şi protejarea averilor acestora este o prioritate. Astfel de iniţiative constituie totodată un grav prejudiciu de imagine adus României, care se confruntă deja cu un renume de ţară coruptă, din cauza politicienilor săi. Este o nouă sfidare a sutelor de mii de oameni care au ieşit în stradă şi o bătaie de joc la adresa tuturor românilor cinstiţi. 

Totodată, prevederile propuse de senatorul Şerban Nicolae nu se regăsesc nicăieri în statele europene sau în Statele Unite, unde faptele de corupţie sunt sancţionate drastic.

Potrivit unui raport publicat în 2016 de American Bar Association, o asociaţie a barourilor din Statele Unite, în Franța infracţiunile de mită sunt pedepsite cu 2 ani închisoare, iar cele de trafic de influenţă cu o pedeapsă de 10 ani închisoare.

În Germania, “acceptarea unor beneficii financiare sau incorporale în scopul de a îndeplini un act privitor la îndatoririle unei persoane care ocupă o funcţie publică sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri se pedepseşte cu 5 ani închisoare şi cu 10 ani. Legislaţia germană prevede de asemenea şi confiscarea şi pierderea dreptului de proprietate asupra bunurilor obţinute prin comiterea infracţiunii.

În Ungaria, pedeapsa pentru o faptă de corupție săvârșită de căte o persoană care deține o funcție publică este între 2 și 10 ani în funcție de gravitatea ei, iar confiscarea este o măsură obligatorie. În cazul condamnărilor pentru săvârşirea unor infracţiuni de fapte de corupție deosebit de grave, pedeapsa cu închisoarea poate fi de până la 10 ani. În Marea Britanie, pedeapsa pentru infracţiunile de corupţie este de până la 7 ani închisoare, plus măsura confiscării atunci când făptuitorul a fost condamnat pentru o infracţiune care a generat profit.

PACT consideră că supraaglomerarea penitenciarelelor reprezintă un pretext pentru a permite  unor infractori să iasă din închisori şi să-şi păstreze averile obţinute ilicit şi susţine respingerea proiectului de lege privind graţierea. Deşi conduce în acest moment cea mai importantă comisie parlamentară, Şerban Nicolae nu se comportă ca un reprezentant al românilor de bună credinţă, ci ca un reprezentant al infractorilor. Astfel de iniţiative nu au ce căuta în Parlamentul unui stat democratic. Sutele de mii de cetăţeni care au ieşit împotriva Ordonanţei 13 au demonstrat deja că nu pot accepta astfel de abuzuri din partea actualei coaliţii de guvernare. Astfel, dacă actuala guvernare va continua să nu ţină cont de vocea poporului şi va acţiona încă o data ȋn interesul personal, protestele din Piaţa Victoriei se vor muta în faţa Palatului Parlamentului.

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.