Diaspora umilită de politicieni

Diaspora umilită de politicieni


Lipsa statisticilor actualizate despre diaspora românească și lipsa unei unei metode eficiente de comunicare cu românii din diaspora în timp util. Avem una dintre cele mai mari diaspore ale unei țări din cadrul Uniunii Europene. Cum statul român nu a reușit, până astăzi, un recensământ adecvat al cetățenilor români din străinătate, o estimare, folosind surse neoficiale, ne indică faptul că diaspora românească se ridică la cel puțin 4 milioane de persoane. (vezi bibliografia).


Rata scăzută de participare civică. Lipsa măsurilor de apropiere a cetățenilor față de ceea ce se întâmplă în România (vot prin corespondență cu înscriere online/vot electronic, numărul mic de parlamentari care reprezintă populația românilor din diaspora șamd) se reflectă direct în interesul lor de implicare civică.


Îngreunarea procesului de repatriere a celor care doresc să revină, prin ineficiență legislativă și birocratică.


Nivel scăzut al calității serviciior consulare românești prestate în străinătate. Secțiile consulare au o capacitate de procesare scăzută, ineficientă, birocrație excesivă, aparatură inadecvată, lipsa avizierelor electronice care să ajute la ghidarea fluxului. Condițiile de lucru sunt improprii pentru angajați, dar și în sălile de așteptare, pentru mame, copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități.

SUSȚINE PACT CU O SEMNĂTURĂ