De ce deţine statul român acţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, instituţie financiară cu sediul la Moscova?

De ce deţine statul român acţiuni la Banca Internaţională de Investiţii, instituţie financiară cu sediul la Moscova?

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor priveşte cu îngrijorare recentele încercări ale Rusiei de a-şi spori influenţa în România, stat membru NATO şi UE, prin implicarea în piaţa media.

Recent, o televiziune contrlată de statul rus a încercat să obţină licenţa de emitere şi în România, iar reprezentanţii CNA au amâna deocamdată luarea unei decizii în acest caz. Totodată, Banca Internaţională de Investiţii, cu sediul la Moscova, a anunţat că “a participat la plasamentul primar al obligaţiunilor Digi, cumpărând o parte importantă din toată emisiunea.”

 

Banca Internațională de Investiții este o financiară înființată de Uniunea Sovietică în anii ’70, şi reînfiinţată în 2012. În prezent, statele membre BII sunt, în afară de Federaţia Rusă, foste state comuniste care menţin relaţii bune cu regimul Putin: Bulgaria, Ungaria, Republica Socialistă Vietnam, Cuba, Mongolia, Republica Slovacă și Republica Cehă. De aceea, este surprinzătoare prezenţa României pe această listă, cu atât mai mult cu cât România a ratificat aderarea la IIB în timpul Guvernului Dacian Cioloş, documentul fiind semnat de trei miniștri: Anca Dragu, ministru de Finanțe, Lazăr Comănescu, ministru de  Externe și Raluca Prună, ministrul Justiției.

În acest context, PACT le solicită celor trei foşti miniştri să expună public motivele care au stat la baza ratificării aderării României la IIB, de ce a fost necesar acest gest şi care sunt câştigurile României din această asociere. Facem această solicitare din dorinţa de a informa cetăţenii României despre oportunitatea acestui act şi pentru a da ocazaia celor trei demnitari să răspundă unor nelămuriri prezente în spaţiul public românesc, care riscă să umbrească realizările incontestabile ale fostului Guvern Dacian Cioloş, inclusiv în planul politicii externe.

Sursă foto: Wikipedia

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.