Daca nu schimbati voi, schimbam noi: Semnaturi online pentru candidatii la parlamentare

Daca nu schimbati voi, schimbam noi: Semnaturi online pentru candidatii la parlamentare

roCandidaţii independenţi susţinuţi de Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor demarează prima campanie de strângere de semnături online din România pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare. Acest pas continuă acţiunea de marţi, 4 octombrie 2016, prin care PACT a iniţiat procedurile de sesizare a CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii electorale.

În condiţiile în care România are un prag extrem de restrictiv al numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi, scopul declarat al acestei iniţiative este să demonstreze că semnăturile electronice au aceeaşi valoare ca semnăturile pe hârtie.

Motivaţie:

  1. Legea 208/2015 privind alegerile parlamentare prevede depunerea unor liste de semnături de susţinere, fără a face vreo distincţie între semnătura pe hârtie şi semnătura electronică;
  2. Legislaţia europeană pune semn de egalitate între semnătura pe hârtie şi mai multe tipuri de semnături electronice;
  3. Orice corespondenţă electronică este acceptată de instanţele româneşti ca probă;
  4. Semnăturile sunt imposibil de obţinut în mod legal doar pe hârtie pentru circumscripţia diaspora sau foarte greu şi cu eforturi financiare disproporţionat de mari, candidaţii fiind nevoiţi să acopere 150 milioane de km2;
  5. În secolul XXI, al comunicaţiilor digitale securizate prin protocoale de criptare, semnătura electronică este o soluţie larg răspândită în şi în afara ţării de către persoane fizice şi juridice, inclusiv în comunicarea cu instituţiile statului, de exemplu ANAF.
  6. Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice prevede clar că instituţiile statului sunt obligate să răspundă solicitărilor pe e-mail ale cetăţenilor şi deci recunosc astfel identitatea declarată a acestora.

Vom utiliza mai departe, după strângerea numărului de semnături necesare şi depunerea lor la birourile electorale, toate mecanismele legale necesare pentru a sparge această blocadă impusă de partidele vechi în faţa candidaţilor independenţi.

În acest sens, vom depune dosarele la Birourile Electorale de Circumscripţie, iar în cazul în care semnăturile cetăţenilor transmise online nu vor fi acceptate, vom ataca decizia la instanţele abilitate, stabilind un precedent juridic esenţial pentru democraţia românească.

Apel către toţi românii din străinătate

Avem nevoie de ajutorul dvs. pentru susţinerea candidaţilor din diaspora sprijiniţi de PACT pe platforma romaniapebune.eu, aceştia având de strâns 4000 de semnături în următoarele 5 zile, după ce fără structuri de partid au strâns deja 2500 de semnături pe hârtie. Totodată facem apel la completarea formularelor electronice din Neamţ, Constanţa, Bucureşti şi celelalte circumscripţii afiliate. Ne adresăm şi celorlalţi independenţi care doresc susţinerea PACT să iniţieze acţiuni similare pentru a combate o lege scrisă nedreaptă şi neconstituţională.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.