Curtea Constituțională va judeca excepția de neconstituționalitate ridicată de PACT, UCDR, M10, Noua Republică și 200 pentru București

Curtea Constituțională va judeca excepția de neconstituționalitate ridicată de PACT, UCDR, M10, Noua Republică și 200 pentru București

Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de Sector au decis să trimită la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate ridicată de M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi Uniunea Creştin Democrată din România cu privire la numărul minim de semnături care trebuie depuse în vederea candidaturii la alegerile locale.  

Judecătorii au dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la articolul 49 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 care prevede că pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi pentru fiecare listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean trebuie depusă o listă de susţinători care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează.

 

Reamintim că M10 Bucureşti, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, PACT şi UCDR au decis să depună în Bucureşti liste de susţinători cu doar 3 semnături, numărul legal de semnături pentru înființarea unui partid politic.

 

Considerăm că numărul ridicat de semnături solicitate este discriminatoriu pentru iniţiativele politice noi şi menţine monopolul partidelor politice vechi. În plus, numărul foarte mare de semnături solicitate de legea 115/2015 este semnificativ crescut prin comparaţie cu cel din alte ţări europene, fiind necesară o aliniere la normele şi practicile europene. Astfel, pentru primăria din Londra sunt necesare doar 330 de semnături, iar pentru primăria din Berlin sunt necesare doar 250 de semnături. Pentru primăria Municipiului Bucureşti sunt cerute, însă, cca. 18.000 de semnături.

 

Noi am înţeles să respectăm legea şi să nu apelăm la acţiuni ilegale în campania de strângere de semnături. Am decis să nu împrumutăm şi să nu girăm practicile clasei politice învechite care s-a obişnuit să scoată din condei semnăturile necesare candidaturilor. Nu dorim să legitimăm aceste practici şi nici un proces electoral care porneşte cu suspiciuni de fraudă. Vrem ca orice iniţiativă politică nouă, locală sau naţională, să poată intra în alegeri cu şanse egale şi să participe într-un proces electoral corect. Vrem ca dreptul de a fi ales al oricărui cetăţean, chiar dacă nu face parte din rândurile partidelor vechi, să fie respectat.

 

Considerăm că acele partide politice care participă în alegeri cu suspiciunea sau chiar cu certitudinea unor ilegalităţi nu sunt demne de a face parte din politica românească. Frauda electorală este o formă de dispreţ la adresa cetăţenilor. În politica românească e nevoie de oameni integri şi competenţi, care să reprezinte interesele cetăţenilor şi nu interese personale sau de partid.

 

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, PACT şi UCDR militează pentru reforma procesului electoral şi liberalizarea vieţii politice. Considerăm că reducerea la 3 a numărului minim de semnături cu care se poate înfiinţa un partid politic în România este un prim pas spre liberalizarea vieţii politice, dar este inutil în condiţiile în care:

 

1. Pragul electoral s-a menţinut la 5%;

2. Numărul de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare a rămas foarte mare;

3. Partidele neparlamentare nu au reprezentanţi în secţiile de vot, existând astfel riscuri ridicate de fraudă;

4. Nu există o lege a votului prin internet care să permită exercitarea dreptului la vot a unui număr cât mai mare de persoane din ţară şi din străinătate;

5. A fost promulgată legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare. Preşedintele Iohannis se face astfel părtaş, alături de partide, la fraudarea alegerilor prin promulgarea legii şi netrimiterea acesteia la Curtea Constituţională. Competiţia electorală nu mai poate fi egală şi corectă, în aceste condiţii.

 

Atragem din nou public atenţia că alegerile din Bucureşti pornesc cu suspiciuni de fraudă având în vedere:

 

-intervalul foarte scurt de timp în care au fost strânse semnăturile depuse de majoritatea partidelor şi candidaţilor;

-zecile de contestaţii depuse săptămâna trecută la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoriile de sector cu privire la modalitatea în care au fost strânse semnăturile, precum şi cu privire la autenticitatea semnăturile de pe listele de susţinători. PACT a depus contestații privind modalitatea prin care au fost strânse semnăturile susținătorilor de către candidații la Primăria Sectorului 1 (dosarul 19365/299/2016 și dosarul 19366/299/2016 la Judecătoria Sectorului 1) și la Primăria Sectorului 6 (dosarul 8225/303/2016 și dosarul 8226/303/2016 la  judecătoria Sectorului 6).

 

Solicităm  Birourilor Electorale de Circumscripţie să comunice public procedura prin care au fost verificate listele de susţinători în întregime.

 

M10, 200 pentru Bucureşti, Noua Republică, PACT şi UCDR cheamă toate formaţiunile politice noi, locale sau naţionale, să se alăture demersului nostru pentru liberalizarea vieţii politice şi reforma procesului electoral.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.