Curtea Constituțională judecă excepția de neconstituționalitate ridicată de PACT
Astăzi, 19.05.2016, la ora 9:00, a fost termenul de judecată la Curtea Constituțională a României pentru excepția de neconstituționalitate a art. 49 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 privind alegerile locale. Excepția a fost ridicată de PACT, în fața judecătorilor de la Judecătoriile Sectoarelor 1 şi 6 ale mun. Bucureşti, în contestațiile deciziilor BEC de respingere a candidaturilor propuse de partid.
Respectiv:
- Alexandru Pânişoară pentru funcția de primar al sectorului 6;
- Cosmin Drăgoi pentru funcția de primar al sectorului 1;
- Consiliile Locale ale sectoarelor 1 şi 6.
În subsidiar față de motivele invocate în contestatiile deciziilor de respingere a candidaturilor date de Birourile Electorale de Circumscripție ale Sectoarelor 1 și 6, PACT a învederat Curții și argumentul cu privire la dobândirea calității de „CANDIDAT” pe care Constituția o prevede. Conform Constituției României, art. 37, în coroborare cu art. 16 alin. (3) și art. 40 alin. (3), orice cetățean are dreptul de a fi ales în condițiile legii. Însă, calitatea de „CANDIDAT”, în opinia noastră, nu presupune ocuparea unei funcții publice obținute prin vot. În esență, calitatea de „CANDIDAT” se dobândește prin simpla manifestare de voință a unui cetățean.
Astfel, prin impunerea unui prag de semnături de susținere, legiuitorul a împiedicat dreptul cetățeanului de a fi candidat. Constituția precizează clar că nu este ținută de nicio lege organică, subsecvent adoptată, stabilirea calității de candidat la o funcție publică și doar modalitatea în care se desfășoară alegerile și se validează rezultatele sunt lăsate în seama legiuitorului. De asemenea, Comisia de la Veneția, prin adoptarea codului de bune practici, a statuat un număr maxim de 1% de semnături de susținere spre deosebire de legislația noastră, care stabilește un minim de 1%.
De asemenea, prin decizia nr. 75/2015, Curtea Constituțională a statuat că necesarul de 25 000 de semnături pentru înființarea unui partid reprezintă o “ingerință excesivă” a dreptului la asociere și a declarat prevederea neconstituțională, motiv pentru care Parlamentul a adoptat Legea nr. 114/2015 privind modificarea și completarea legii partidelor politice prin care a permis înființarea partidelor cu un număr minim de 3 membri fondatori iar în aceeași dată Parlamentul a adoptat Legea nr. 115/2015, prin care creează aceeași măsură de restrângere a dreptului fundamental de a fi ales.
Pentru aceste motive, în opinia noastră, articolul 49, alin. (2) din Legea nr. 115/2015 este neconstituțional și reprezintă o “ingerință excesivă” asupra dreptului de a fi ales.
Curtea Constituționala a rămas în pronunțare urmând ca la ora 16:00 să comunice decizia.
PACT a fost reprezentat la Curtea Constituțională de către Alexandru Pânișoară, președintele organizației București.
Fii primul care comentează
Intră cu