Contestații la Tribunalul București la candidaturile lui Predoiu, Turcescu, Barbu, Severin și la lista de consilieri PSD+UNPR

Contestații la Tribunalul București la candidaturile lui Predoiu, Turcescu, Barbu, Severin și la lista de consilieri PSD+UNPR


Claudiu Idita
, membru al Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) a depus joi, 28 aprilie 2016, contestații față de candidaturile la Primăria Generală a Bucureștiului a următorilor: Cătălin Predoiu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Adrian Severin (PDS), Daniel Barbu (ALDE) și Mirel Mircea Amariței (Pro Domo), in baza Legii 115/2015 prin articolul 54, alineatul (1). Au fost contestate și listele de susținători aferente candidaților PSD+UNPR la Consiliul General. Totodată, PACT a contestat si alte candidaturi din sectoarele 1 și 6, dar si din alte localitati din tara (Bolintin Vale etc.).

 

Contestațiile pentru candidaturile la Primaria Generala si Consiliul General s-au judecat astazi, vineri, 29 aprilie, cu începere de la ora 9, cu un nou termen pentru ora 12. S-au cerut dosarele cu listele de susținători de la birourile electorale de circumscripție pentru derularea verificărilor. La ora 15 se așteaptă pronunțarea verdictului. Vom reveni cu amănunte.

 

Decizia de a contesta candidaturile celor cinci candidați nu reprezintă un demers indreptat împotriva anumitor actori politici, ci un semnal de alarmă asupra procedurii netransparente de strângere a semnăturilor necesare pentru candidatură. Totodata, atragem atentia opiniei publice asupra posibilelor fraude prin care informatii personale din bazele de date ale partidelor politice sau ale altor organizatii si institutii sunt preluate prin metoda consacrata copy-paste pe formulare de sustinatori.

 

Potrivit legii 115/2015, prin articolul 52, alineatul (1), se stipuleaza clar obligatia de a se verifica conditiile legale „de forma si de fond” ale listelor de candidati si ale listei sustinatorilor. In cazul candidaturilor pentru primaria municipiului Bucuresti, lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda un minim de 17.803 persoane. Circulara 293 a Biroului Electoral Central mentioneaza de asemenea ca membrii BEC vor verifica respectarea conditiilor de fond si de forma ale candidaturilor depuse, prin analiza „temeinica” a tuturor documentelor din dosarele de candidatura, deci inclusiv a listelor de sustinatori.

 

Daca vrem ca legile Statului Roman sa nu ramana doar simple declaratii, trebuie sa ne asiguram ca ele sunt strict respectate. Platforma Actiunea Civica a Tinerilor atrage atentia asupra:

-          Timpului extrem de scurt dintre momentul anuntarii candidaturilor si depunerea dosarelor la birourile electorale, ceea ce ridica semne de intrebare asupra modului si capacitatii in care s-au strans aceste semnaturi – practic, s-au strans mii de semnaturi in fiecare zi, in conditiile in care aceste candidaturi nu erau cunoscute in prealabil publicului larg.

-          Existenta unor indicii clare de frauda, in spatiul public (de ex., http://epochtimes-romania.com/news/d-ale-campaniei-electorale-semnaturi-false-pentru-pnl---246112)

-          Existenta precedentului judiciar in cazul POPESCU Piedone Cristian: pe 19 aprilie, Tribunalul Municipiului Bucuresti a decis ca acesta nu poate candida pentru ca listele de sustinatori nu respectau conditiile legii – au fost identificate date false, CNP-uri consecutive, semnaturi ale unor minori etc. Tribunalul Bucuresti a admis in acest caz cererea si a dispus verificarea listelor de sustinatori prin sondaj.

-          Lipsa materialelor electorale in spatiul public pentru unii candidati, ceea ce poate indica faptul ca semnaturile ar fi putut fi stranse in alb sau stranse pentru un alt candidat si apoi transcrise. Este cu atat mai probabila o astfel de strategie in cazul partidelor care au anuntat si ulterior inlocuit candidatii.

 

PACT solicita verificarea listelor de sustinatori, prin sondaj, avand in vedere conditiile de strangere a semnaturilor: in primul rand timpul scurt si in al doilea rand caracterul ascuns al majoritatii actiunilor de strangere de semnaturi.

 

Totodata, facem din nou un apel catre Biroul Electoral Central si catre Biroul Electoral Municipal pentru clarificarea in mod public a modului in care se fac verificarile listelor de sustinatori. Admitem ca legea actuala nu specifica in mod clar si precis cum se desfasoara aceste verificari, dar cere in mod explicit sa se deruleze astfel de verificari, atat pe forma cat si pe fond. Actualul vid legislativ poate duce la interpretari abuzive, neunitare, la nivelul birourilor electorale de circumscriptie din intreaga tara – nu doar la aceste alegeri locale, cat si la alegerile parlamentare din decembrie.

 

PACT solicita de asemenea verificarea actelor prin care candidaturile contestate au fost validate de conducerea judeteana – in speta, a Municipiului Bucuresti – asa cum cere Art. 47, alineatul (1) din legea 115/2015 - „propunerile de candidati se fac in scris... sub semnatura conducerilor judetene ale partidelor si pe baza listei sustinatorilor”.

 

PACT cere respingerea candidaturilor in cazul in care sunt identificate neregulile mai sus mentionate, atat in legatura cu listele de sustinatori cat si in legatura cu dosarul candidatului in ansamblul sau, si sesizarea organelor penale pentru savarsirea infractiunilor de fals, uz de fals si fals in inscrisuri oficiale.

Fii primul care comentează

Vă rugăm să vă verificaţi email-ul pentru a vă activa contul.